Politika

Kriz sonlandı, Dem Parti açıkladı: Mardin adayı Ahmet Türk

Mardin'de eş başkanlık için yaptığı aday adaylığı başvurusunu birinci turda seçilememesi nedeniyle çektiğini belirten Ahmet Türk, "Aktif siyasetten çekiliyorum” demişti.

21 Ocak 2024 18:32

DEM Parti, Mardin Büyükşehir Belediyesi için Ahmet Türk ve Devrim Demir'i aday göstereceğini açıkladı. Ahmet Türk ise, "Halkımızın sorumluluğunu taşıyoruz. Bugün Kürt halkını sindirmeye çalışan, hatta yok etmeye çalışan bir mantıkla karşı karşıyayız. Eğer güçlü bir çıkış göstermezsek, birliğimizi ve beraberliğimizi güçlü bir hale getiremezsek, gerçekten daha fazla zulüm ile karşı karşıya kalacağız" diye konuştu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlığı için Ahmet Türk ve Devrim Demir'i aday göstereceğini açıkladı. Kentte bulunan bir düğün salonunda yapılan açıklamayı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır yaptı.

İlk tur seçimlerinde kentin mevcut belediye eş başkanı Ahmet Türk ve Devrim Demir'in halk oylamasında en çok oy alan iki aday adayı olduğunu belirten Keskin Bayındır, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Kürt siyasetinde ve yerel yönetimlerde önemli bir tecrübesi olan Sayın Ahmet Türk'ün yeniden aday olması için Mardin halkı, delegeler ve kent dinamikleri yoğun bir ısrar ve arayış içerisinde olmuştur. Öte yandan ön seçimlerde ikinci sırada yer alan Sayın Azad Yıldırım arkadaşımız kent dinamiklerinin, delegelerin ve halkımızın çağrısına uyarak demokratik bir olgunluk ve sorumlulukla aday adaylığından feragat ettiğini Mardin İl Seçim Koordinasyonumuza bildirmiştir.

Ön seçimlerin yapılması sürecine ve kent dinamiklerinin çağrılarına demokratik bir duyarlılıkla karşılık veren Azad Yıldırım, Gülizar İpek Bilek ve diğer tüm aday adayı arkadaşlarımıza tüm Mardin halkı adına teşekkür ediyoruz. Buna göre 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde Ahmet Türk ve Devrim Demir arkadaşlarımızın Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan adaylarımız olduğunu başta Mardin halkı olmak üzere tüm kamuoyuna duyuruyoruz.

Ön seçimlerle verdiğimiz güçlü demokrasi sınavını, bir adım ileriye taşıyarak 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel yönetim seçimlerinde zafere ulaştıracağız. Her bir aday adayı arkadaşımız partimizin zafer halayının en ön saflarında yer almaya devam edecektir. Ön seçimlerle gerçekleştirdiğimiz demokrasi devrimini, Kürt halkının iradesi ve özgürlük mücadelesi etrafında zafere ulaştıracağımıza olan inancımız tamdır."

Ahmet Türk'ten açıklama

Ahmet Türk yaptığı açıklamada, "Demokrasi mücadelemizin uzun bir tarihi var. Halkımız, zulme ve baskılara karşı geleceğini, kimliğini, dilini ve yerinde yönetime sahip çıkmak için çok büyük fedakarlıklar yaptı. Önümüzde bir yerel seçim var. Ama bu Kürt halkının geleceğini ilgilendiren bir seçim" dedi.

Türk, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"'Kürtler hakkına, hukukuna, geleceğine, sahip çıkacak mı, sahip çıkmayacak mı?' Bunun mesajını verecek. Bugün alanlarda olan bizler, zindanlarda olan ve açlık grevinde olan yoldaşlarımızın sorumluluğunu taşıyoruz. Halkımızın sorumluluğunu taşıyoruz. Geleceğimizi belirlemek için vereceğimiz sınav gerçekten çok önemlidir. Biz çok iyi biliyoruz ki, bugün Kürt halkını sindirmeye çalışan, hatta yok etmeye çalışan bir mantıkla karşı karşıyayız. Eğer güçlü bir çıkış göstermezsek, birliğimizi ve beraberliğimizi güçlü bir hale getiremezsek, gerçekten daha fazla zulüm ile karşı karşıya kalacağız."

'Aktif siyasetten çekiliyorum' demişti

Mardin Büyükşehir Belediyesi eş başkanlığı için yaptığı aday adaylığı başvurusunu birinci turda seçilememesi nedeniyle çektiğini belirten Ahmet Türk, "Daha önce yüzde 50’yi aşmamam durumunda çekileceğimi açıklamıştım. Halkın sahiplenmesinde dolayı halka teşekkür ediyorum. Aktif siyasetten çekiliyorum. Kürt halkının mücadelesini farklı platformlarda sürdüreceğim” demişti.

DEM Parti Eş Başkanı Bakırhan: CHP'yi yönlendirme pratiğimiz olmadı, İstanbul ve Ankara’da sonucu belirleyecek yüksek oyumuz var

Bakırhan: Ahmet Türk, bizim için büyük değerdir; iradeye müdahale olmayacak”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, T24'e verdiği söyleşide Ahmet Türk ve Mardin adaylığındaki krizle ilgili şunları söylemişti:

-Önseçim kapsamında Mardin’de de bir seçim yaptınız. Partinin önemli ismi Ahmet Türk adaylıktan çekildiğini açıkladı. Geri dönmesine yönelik bir girişiminiz var mı genel merkez olarak?

Ahmet Türk hem partimiz hem Kürtler açısından çok önemli bir şahsiyet. Ömrünü mücadeleye vermiş çok değerli bir arkadaşımız. Ahmet Bey kendi iradesi ile aday oldu, kendi iradesi ile çekildi. Birinci turda en yüksek oyu almıştı. Daha önce birinci tur seçim öncesi ‘yüzde 50’yi geçmezsem çekilirim’ demişti.

Aslında bir nevi vermiş olduğu sözü yerine getirdi. Biz de izliyoruz. Çekilmeden dolayı ikinci tur seçimleri sonuçlanmadı. Orada merkezi seçim komisyonumuz bir çalışma yürütüyor. Hazırlıkları var. Nasıl bir sonuç ortaya çıkar bilmiyorum. Ahmet Bey aday olsa da olmasa da bizim için büyük bir değerdir.

-Yeniden seçim yarışına katılması için genel merkez olarak kendisi ile bir görüşmeniz oldu mu?

Kendisi ile görüşüyoruz, konuşuyoruz ama kentin iradesine müdahale gibi algılanacak bir girişimimiz olmayacak. Mardin halkı ve kent dinamiklerinin iradesi bizim için önceliklidir.