Gündem

Kremlin'den Patriot açıklaması: S-400'ü etkilemez

ABD, Türkiye'ye Patriot satışını onaylamıştı

19 Aralık 2018 15:21

ABD Dışişleri Bakanlığı, 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye'ye satışına onay verdi. Kremlin de "ABD'nin patriot satışına onay vermesi S-400 füze anlaşmasını etkilemez" açıklaması yaptı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"ABD’nin Patriot satışına onay vermesi S-400 füze anlaşmasını etkilemez.

ABD ve Rusya’nın Türkiye’ye füze satışı birbirinden ayrı işlemlerdir.

S-400’lerin Türkiye’ye satışı her koşulda tamamlanacak.

Türkiye’nin Rus füzeleri ile ilgili bilgileri ABD ile paylaşacağını düşünmüyoruz."

Türkiye, S-400 hava savunma sistemlerinin temini için Rusya'yla 2017 yılında anlaşma imzalamış, bu gelişme ABD - Türkiye ilişkilerinde gerginliklere neden olmuştu.  BD, Patriot satışını, Rus S-400'lerine alternatif sistem olarak gündemde tutmuştu.

Ne olmuştu?

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye 3.5 milyar dolarlık olası Patriot hava ve füze savunma sistemi satışını onaylamıştı. 

ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, söz konusu satışın onaylanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yapmıştı.

Yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, tahmini 3.5 milyar dolar değerinde 80 MIM-104E Güdümü Yükseltilmiş Patriot füzesi, 60 İleri Kabiliyet Patriot-3 (PAC-3) füzesi ve ilgili ekipman satışını onaylamaya karar verdi. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, bu satış konusunda bugün Kongreyi bilgilendirdi" ifadelerine yer verilmişti.

Ayrıca, söz konusu savunma sistemi paketine 4 AN/MQP-65 radar seti, 4 kilitlenme kontrol sistemi, 10 anten direk grupları, 20 M903 fırlatma istasyonu, 5 elektrik santralinin yanı sıra, iletişim teçhizatları, test cihazları, menzil programları ve destek ekipmanlarının da dahil olduğu ifade edilmişti.

Satışın onaylanmasının, Türkiye'nin hava savunma kapasitesine önemli esneklik kazandıracağı ifade edilen açıklamada, "Hava ve füze tehditleri ile başka saldırıları caydırma kabiliyetine sahip güvenli bir Türkiye, NATO ve Avrupa kıtasında barış ve istikrarı sağlayacaktır." denilmişti. 

Konuya ilişkin Anadolu Ajansı muhabirine yazılı açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise şu ifadeleri kullanmıştı:

"Önerilen bu satış, önemli bir NATO müttefikinin güvenliğini artırarak ve müttefikleri ve ortakları hava ve füze tehditlerine karşı koruma çabalarına katkıda bulunarak ABD'nin dış politikası ve ulusal güvenliğine de katkıda bulunacaktır. Türkiye, hava ve füze savunma yeteneğini geliştirmek, toprak bütünlüğünü savunmak ve bölgesel tehditleri önlemek için Patriotları kullanacaktır. Önerilen satış, Türk ordusunun, düşmanca saldırılara karşı korunma ve Türkiye'nin sınırları içinde bulunan NATO Müttefiklerini koruma amaçlı savunma yeteneklerini artıracaktır."