Ekonomi

Kredi kartlarına düzenleme sinyali; hangi düzenlemeler bekleniyor?

Kredi kartlarıyla ilgili masada birkaç formül bulunuyor

10 Şubat 2024 07:32

Gelirleri, masrafları kadar artmayan vatandaşlar kredi kartlarına yönelirken ekonomi yönetimi, seçimden sonra kartlı harcamalarda düzenleme yapılacağı mesajını veriyor. Kart limitlerinin kısıtlanması ve taksit sınırlanması bekleniyor.

Merkez Bankası, kasım ayından bu yana kredi kartı faizlerini aylık yüzde 3.66 seviyesinde sabit tutuyor. Ayrıca tüketici kredisinde aylık faizler ise yüzde 3.79-yüzde 4.50 aralığında bulunuyor. Bu yüksek faizlere rağmen enflasyonun ateşi sönmediği için vatandaşlar masraflarını karşılayabilmek adına kartlara yüklenmeye devam ediyor.

Sözcü'nin haberine göre; 2 Şubat haftasında haftalık bazda yüzde 17 artışla 240 milyar liralık kartlı harcama yapıldı. Vatandaşların bankalara olan kredi kartı borcu ise 2 Şubat haftasında 1 trilyon 247 milyar liraya çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar’dan sonra yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da kredi kartlarına düzenleme sinyali verdi. Karahan, bu hafta kredi kartı harcamalarındaki yükselişi takip ettiklerini ve bu konuda çalışmalar hazırladıklarını söyledi.

Ne gibi düzenlemeler yapılacak?

Kulis bilgilerine göre, kredi kartlarıyla ilgili masada birkaç formül bulunuyor. İlk seçenek, Haziran 2022’den bu yana değiştirilmeyen asgari ödeme tutarının yükseltilmesi olarak belirtiliyor.

Kredi kartı limitlerine kısıtlama getirilebileceği de konuşuluyor. Ayrıca kartlara taksit sınırlaması uygulanması da kulislere yansıyan bilgiler arasında bulunuyor. Ayrıca dün Finansal İstikrar Komitesi tüketici kredileri başlığıyla toplandı.

TIKLAYIN | Prof. Dr. Emre Alkin: Merkez Bankası'nın kredi kartlarına müdahalesi büyük hata olur

TIKLAYIN | Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini değişmedi: 2024 tahmini yüzde 36, 2025 tahmini yüzde 14