Kültür-Sanat

Kosova'da duvar yazıları Priştine'nin beton ormanına hayat veriyor

01 Ağustos 2023 13:13

T24 Dış Haberler

"Betonun başkenti" olarak bilinen Priştine, donuk ve gri imajını duvarlara ve binalara yaptıkları grafitilerle canlandırmaya ve kamusal alanların daha canlı alanlara dönüştürülmesini sağlamaya çalışıyor.

28 ülkeden 100'den fazla sanatçı, son üç günde bir grafiti festivalinde kentteki 2 bin metrekarelik duvarı sanat eseriyle kapladı. 

Festivalin organizatörü Agon Celili, "Beton gördüğünüzde, binanın hala yapım aşamasında olduğu izlenimini veriyor, sanatçılar ise bu yerleri gördüklerinde, boya yapmak için en iyi yer burası diyorlar" dedi. 

"Meeting of Styles" isimli kar amacı gütmeyen organizasyon, 90'ların ortalarında yasal olarak Almanya'da, binlerce metrekare terk edilmiş alanı boyayan sanatçıları desteklemek için kuruldu.

Organizasyon, kuruluşundan bu yana Priştine'dekine benzer 400'den fazla etkinlik düzenleyerek dünyanın her yerinden binlerce sanatçıya buluşturdu.

Etkinliğe katılan Londralı sanatçı Daniel Sharon, 1950'lerin siyah beyaz korku filmi Creature from the Black Lagoon'dan motifler çiziyordu. Sharon, "Daha fazla kamusal duvar resmine izin vermelerinin hem görsel hem de turizm açısından olumlu olacağını düşünüyorum" dedi. 

1999'da Kosova'da savaş sona erdikten sonra, hükümetin tüm binaların %70'inden fazlasının resmi onay olmadan inşa edildiğini söylemesine rağmen, Balkan ülkesi bina inşaatında bir patlama yaşadı. Hükümet bunların çoğunu yasallaştırma sözü de verdi.