Yaşam

Köpeklerimiz neden çok uyuyor?

Hulki, Alice ve Bal

23 Mart 2023 13:47

T24 Dış Haberler

Birçok uzmana göre göre insanların günde 7 veya daha fazla saat uykuya ihtiyacı var. Bu bizi günde iki saat uykuya ihtiyaç duyan zürafalar veya 3 saate ihtiyaç duyan atlar gibi diğer memelilerden ayırıyor.

Peki ya "insanın en iyi dostu" olarak bilinen evcil köpeklerimiz? Sizin de evde tüylü bir köpek dostunuz varsa, şekerleme yapmayı da en az koşturmak ve oyun oynamak kadar sevdiğini fark etmişsinizdir. 

Köpeğinizin günlük rutini uyanmak, yürüyüşe çıkmak ve sonra tekrar kanepeye tırmanıp şekerleme yapmak olabilir. 

Purina'ya göre köpekler, günde ortalama 12 ile 14 saat arasında uyuyor. Yani bir köpek, gününün neredeyse yarısını uyuyarak geçiriyor. 

İnsanlar, yoğun takvimleri nedeniyle çoğu zaman iç organlarının verdiği sinyalleri dinlemiyor, dinleyemiyor. PetMD'ye göre köpekler ise çok uyuyor, çünkü vücutlara onlara bunu yapmasını söylüyor. Ayrıca mesai saatleri de yok...

Yaşlı köpekler ve büyük cinsler genellikle daha fazla uykuya ihtiyaç duyuyor. Büyük köpekler, küçük cinslere göre daha fazla enerji harcıyor. 

Yaşlı köpeklerin ise vücutlarının günlük aktivitelerden sonra dinlenmesi daha uzun süre alıyor, bu sebeple daha fazla uyuyorlar. 

Yavru köpekler ise günde 20 saate kadar uyuyabiliyor; çünkü yaşları ve merakları sebebiyle çok enerji harcıyorlar.

American Kennel Club'a göre köpekler günlerinin yüzde 50'sini uyuyarak, yüzde 30'unu dinlenerek, yüzde 20'sini ise aktif olarak geçiriyor.