Dünya

Kopan uçak kapısının yanında oturan yolcudan Boeing'e dava

Avukatlar, 7 yolcunun olay sırasında yaralandığını ve ölümle burun buruna geldiğini aktardı

15 Mart 2024 13:40

ABD devi Boeing'in bir uçağının kapısının havada kopmasının yankıları gündemden düşmüyor. Uçuşta büyük panik yaşayan yolcular şirkete art arda dava açıyor.

Ocak ayında kapısı kopan ve acil iniş yapan uçaktaki 7 yolcunun Alaska Airlines'a ve Boeing'e dava açmaya hazırlandığı bildirildi.

Kopan gövde parçasının hemen yanındaki koltukta oturan Cuong Tran da davacı yolcular arasında yer aldı. Uçağa dolan hava akımıyla cep telefonunu, çorapları ve ayakkabılarını kaybeden adam, emniyet kemeri sayesinde binlerce metre aşağıya düşmekten kurtulduğunu ve hayatta kaldığını söylüyor.

Avukatlar, 7 yolcunun olay sırasında yaralandığını ve ölümle burun buruna geldiğini aktardı.

Daha önce de Boeing'e dava açan uçaktaki yolcular 1 milyar dolar tazminat talep etmişti. Birçok yolcu olay sırasında uçakta basıncın hızla düştüğünü ve oksijen maskelerinin de çalışmadığını savunuyor.

Ne olmuştu?

ABD'de Alaska Havayolları'nın 5 Ocak'taki bir uçuşunda Boeing MAX 737 model yolcu uçağının kapısının düşmesi sonrası dev şirketin üretim süreçleriyle ilgili endişeler büyük tartışma yaratmıştı.

ABD'de aynı tipteki 171 uçağın uçuşları durdurulmuş, THY de filosunda bulunan aynı tipteki beş uçağın uçuşlarını askıya almıştı.

İncelemeye alınan uçaklarda "gevşek civata" sorunun tespit edilmesi endişeleri daha da artırmıştı. ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) 737 MAX uçaklarının üretim sürecine yönelik başlattığı incelemede 89 testten 33'ü başarısız olmuştu. ABD'deki Boeing uçakları çeşitli nedenlerle art arda acil iniş yapmıştı.