Seçim 2024

Konda Araştırma Genel Müdürü: Mayıs 2023 seçimlerinden sonra her iki seçmenden biri parti adı belirtmeden kararsıza döndü

"Hiçbir seçimde böyle bir şeyle karşılaşmadık"

13 Mart 2024 08:26

Seçimlere sayılı gün kala anket şirketleri birbiri ardına sonuç açıklıyor. Anketlerde seçmenin en büyük sorununun ekonomi olduğu görülüyor. Önceki seçimlerde yaşananlarla birlikte bu yıl seçmen davranışlarındaki değişiklikleri analiz eden Konda Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem, “Muhalif seçmenler seçim başarısızlığı sonrası yaşanan tartışmalar yüzünden yaka silktiler. Erdoğan'a oy verenler de ekonominin iyi olmaması nedeniyle kararsız oldular” dedi.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan Erdem, “AKP seçmenleri ekonomi yönetiminden memnun değil. Beklediği rahatlamayı göremedi. Enflasyon artışlarından duyulan rahatsızlık oldukça yüksek seviyelerde" dedi.

“Erdoğan’nın seçmeniyle olan duygusal bağını insanların ekonomik durumu kolay kolay kıramıyor”

Erdem, “Biz araştırmalar kapsamında gelecek üç ayda ekonomik kriz, kendi hayatınızda ekonomik zorluk bekliyor musunuz diye soruyoruz? AKP’lilerin ekonomik kriz beklentisi yüzde 40, CHP'lilerin beklentisi yüzde 80 oluyor. Ekonomik kriz beklentisi artıyorsa AKP’lilerde de CHP’lilerde de artıyor. O yüzden Erdoğan diğer bileşenlerle hareket etti. Erdoğan’nın seçmeniyle olan duygusal bağını insanların ekonomik durumu kolay kolay kıramıyor” ifadelerini kullandı.

“Bu ülke insanı Güney Kore ya da Çin olmak istemiyor Norveç olmak istiyor”

2016’da Türkler ile Kürtler arasındaki kutuplaşma çok üst seviyesindeyken, şu anda Erdoğan yanlıları ile Erdoğan karşıtları arasındaki bir toplumsal gerilimden endişe duyma halinin olduğunu belirten Aydın Erdem, “Dindarlarla ve laikler arasında var... Radikal sekülerlerle radikal dindarların sayısal olarak ufak çapta büyüdüğünü görüyoruz. Erdoğan yanlılarıyla modernler arasında da var kutuplaşma. Türkiye için nitelik kolay değil ama nicelik daha hızlı değişiyor. Bu ülke insanı Güney Kore ya da Çin olmak istemiyor Norveç olmak istiyor. Müslüman ülkelere benzemek istemiyor. Yüzde 70 Avrupa diyor. Yüzde 20 de hiçbir yere benzemek istemiyor” diye anlattı.

Kararsız seçmendeki artış: Hiçbir seçimde böyle bir şeyle karşılaşmadık

Genel ve milletvekilliği seçiminden sonra kararsızlardaki artışın şimdiye kadar hiç görülmemiş düzeyde olduğunu “Hiçbir seçimde böyle bir şeyle karşılaşmadık” diyerek belirten Erdem, bu kitlenin parti bazındaki dağılımına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kararsızlardaki artış her iki tarafta da görülüyor. Muhalif seçmenler seçimden yaşanan başarısızlık ve seçim sonrası yaşanan tartışmalar yüzünden yaka silktiler. Erdoğan ve AKP’ye oy verenler de ekonomi yönetiminin iyi olmaması nedeniyle kararsızlığa döndüler. Oylarının karşılığını ekonomide görmediler. Ekonomik iyileşme henüz yok. Vatandaş henüz durumdan memnun değil. Enflasyon artışlarından duyulan rahatsızlık oldukça yüksek seviyelerde.”

“Erdoğan son bir hafta nasıl bir kart ortaya çıkaracak, ona bakmak gerek”

“İktidar tarafındaki kararsızlar için ise ekonomik kırılganlıklar yüksek, onlar biraz daha sandığa gitmeyecek gibi görünebilirler ama Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sahneye çıkacak konuşacak son bir hafta nasıl bir kart ortaya çıkaracak, ona bakmak gerekiyor” diyen Erdem, “Kentsel dönüşümle ilgili bir proje çıkarabilir. İstanbul’daki insanların yüzde 92’si devletin desteği olmadan ben evimi yenileyemem diyor. Bu çok kilit bir nokta. Erdoğan bunu kullanabilir” dedi.

“İmamoğlu tekrar İstanbul'u kazanırsa bu sefer merkezi yönetimin kaynakları kesmesi zor olacak”

Erdem, “Seçimlerden sonra büyük olasılıkla CHP konuşacağız” diyerek nedenini de şöyle açıkladı:

“İmamoğlu kazansa da kazanmasa da İmamoğlu ve CHP diye bir konu başlığı olacak hepimizin. İmamoğlu kazanırsa İmamoğlu önümüzdeki yıllarda artık Erdoğan’nın karşısındaki figürdür. CHP için de muhalif seçmen için de ayrı bir hikâye başlıyordur. Kaybederse de orada da kendini ne kadar var edeceği de tartışılır. Herkesin konsantrasyonu İstanbul. Bütün liderler için bir sınavdır. Genel bir oy düşüklüğü ya da bir iki ilin kaybı Özgür beyi de tartışılmasını neden olur. İmamoğlu tekrar İstanbul'u kazanırsa bu sefer merkezi yönetimin kaynakları kesmesi zor olacak. Çünkü bir basınç olacak.”

TIKLAYIN - MAK Danışmanlık'tan 30 büyükşehir anketi: İstanbul'da, Ankara'da ve İzmir'de kim önde?

TIKLAYIN -KONDA anketinde ilginç sonuç; İmamoğlu-Kurum yarışında son durum ne? 

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanlığı seçimini doğru tahmin eden şirketten İstanbul anketi: İmamoğlu ve Kurum'un oylarında son durum

TIKLAYIN - CHP’nin İstanbul anketinde hangi aday yüzde kaç oy alıyor?

TIKLAYIN - İmamoğlu-Kurum yarışında son anketlerde kim önde?