Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: 2004'te Annan Planı'nı biz onayladık, AB bize kazık atarak reddeden Güney Kıbrıs'ı ödüllendirdi; bir daha oyuna gelmeyiz

26 Şubat 2024 11:44

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2004'te referanduma sunulan Annan Planı'nı Türk tarafının kabul, Rum tarafının reddetmesine rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tüm adayı temsilen Avrupa Birliği'ne alındığını hatırlatarak, "Biz bir daha bu oyuna gelmek istemiyoruz" dedi.

Marmara Vakfı tarafından İstanbul’da düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi toplantılarında YetkinReport'tan Murat Yetkin'e konuşan Tatar, "Artık Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini öngörmeyen hiçbir anlaşmada yokuz. Egemen eşitliğimizi yok sayan bir anlaşmayı görüşmeyeceğiz" dedi. 

"2004’te de bunun [anlaşmanın] bir imkânı vardı. Ama Avrupa Birliği bize de Türkiye’ye de büyük bir kazık attı. Kıbrıs Türk tarafı BM Genel Sekreteri Annan Planını onayladı" diyen Tatar, KKTC'ye yönelik ambargoların kalkmadığını ancak Güney Kıbrıs'ın AB üyeliğiyle ödüllendirildiğini söyledi. 

Söyleşinin ilgili bölümü şöyle: 

– Bir Annan Planı deneyimi vardı. Yeniden birleşme zemininde o mu canlandırılmak isteniyor?

2004’te de bunun [anlaşmanın] bir imkânı vardı. Ama Avrupa Birliği bize de Türkiye’ye de büyük bir kazık attı. Kıbrıs Türk tarafı BM Genel Sekreteri Annan Planını onayladı. Buna göre KKTC üzerindeki ambargolar kalkacaktı. Kalkmadı. Rum tarafı reddetti ama ödül olarak AB’ye üye alındı. Biz bir daha bu oyuna gelmek istemiyoruz.

Artık Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini öngörmeyen hiçbir anlaşmada yokuz. Egemen eşitliğimizi yok sayan bir anlaşmayı görüşmeyeceğiz. İki devletli çözüm için özden gelen müktesep hak dediğimiz egemen eşitliğimizi talep ediyoruz.

– Daha önce siyasi eşitlik kavramı vardı. Egemen eşitliğin siyasi eşitlikten farkını nasıl tanımlıyorsunuz?

Siyasi eşitlik federal bir yapı içerisinde olabilecek bir taleptir. Üç yıldır sürdürmekte olduğumuz siyaset, egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzün teyidiyle resmi müzakerelere geçebileceğimiz yönündedir. Biz Kıbrıs Türk halkının ve Kıbrıs Rum halkının yan yana yaşayacağı iki devlet temelinde gerçekçi ve sürdürülebilir bir anlaşma istiyoruz.