Dünya

Kızıldeniz krizi: ABD, 4. defa Yemen'de Husileri vurdu

Saldırı, Husiler'in ABD'li bir şirkete ait kargo gemisini vurmasının ardından gerçekleştirildi

18 Ocak 2024 07:07

T24 Dış Haberler

ABD ordusu, bir haftalık süreç içinde 4. defa Yemen'de Husiler'e ait bier dizi hedefe saldırı düzenledi. 

Associated Press ajansına konuşan kaynaklar, saldırıların Kızıldeniz üzerinden düzenlendiği ve 12'den fazla hedefin vurulduğunu ifade etti. ABD, 4. saldırıyı Aden Körfezi'nde Husi dronları ABD'li bir şirkete ait kargo gemisini vurduktan sonra gerçekleştirdi.

Husi kontrolündeki Saba haber ajansı; El Hudeyde, Taiz, Dhamar, el Bayda ve Saada'nın hedef alındığını söyledi. Medya grubu saldırılara Britanya'nın da dahil olduğunu belirtirken, The Guardian bu iddiayı doğrulayamadıklarını belirtti.

ABD ordusu, Yemen'den ateşlenmek üzere olan 14 Husi füzesine yönelik saldırılar düzenlendiğini belirtti. Ordu, füzelerin ticari ve ABD donanması gemilerine tehlike oluşturduğunu ifade etti.

Kasım ayından bu yana İran destekli Husiler'in bölgedeki gemilere yaptıkları saldırılar Avrupa ile Asya arasında ticareti yavaşlattı ve büyük güçleri alarma geçirdi. Yemen'in büyük bölümünü kontrol eden Husiler, Gazze'deki Filistinlilere destek için bu saldırıları yaptıklarını söylüyorlar. 

ABD ile Britanya'nın düzenlediği askeri operasyonlara rağmen Husiler, Kızıldeniz'e saldırılarını sürdürüyor.

Çarşamba günü Pentagon basın sözcüsü Pat Ryder, ABD'nin daha fazla saldırıyı önlemek için askeri hamlelerini sürdüreceğini ifade etti.

''50'den fazla ülkenin gemilerine saldırmak için bu durumdan faydalanıyorlar'' diyen Ryder, ''Bu yüzden daha fazla saldırıyı önlemek ve gelecekteki potansiyel saldırıları caydırmak için bölgedeki partnerlerimizle çalışmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron da Bloomberg'e verdiği söyleşide, ''Bence alet çantamızdaki tüm araçlara bakmalıyız. Tabii ki İran'daki birkaç kişiye karşı yaptırımları kullanıyoruz, nasıl vites artırabileceğimiz üzerine düşünmeliyiz'' dedi.

Husiler, İsrail'in Gazze'ye saldırıları durduğu anda ticari gemileri hedef almayı bırakacaklarını; ABD ve Britanya tarafından uygulanan herhangi bir yaptırımı 'savaş ilanı' kabul edeceklerini belirtti.