Gündem

Kırklareli'nde şiddetli yağış 5 kişinin hayatına mâl oldu; kayıp 1 kişi aranıyor

İstanbul'un Kuzey bölgeleri ile Kırklareli'de kuvvetli yağışlar sel ve su baskınlarına neden oldu. Kırklareli'ne bağlı İğneada'da bazı bungalov evler sel nedeniyle sürüklendi

06 Eylül 2023 08:39

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde sele kapılan 5 kişi hayatını kaybetti, 1 kişiyi arama çalışması devam ediyor. İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, "Şu anda sahada 590 personelle arama kurtarma faaliyetlerimiz devam ediyor ve 165 araç da bu arkadaşlarımıza destek veriyor" dedi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün "kuvvetli yağış" uyarısının ardından Kırklareli'nin Demirköy ilçesi ve İğneada beldesinde sağanak, derelerin taşması ve su baskınlarına neden oldu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Arama Kurtarma, itfaiye, Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri, Polis Arama Kurtarma Timleri ve askeri birlikler, selin sürüklediği bungalov evlerin bulunduğu alanda kaybolanları aramayı sürdürüyor.

Selde yaralanan 14 yaşındaki Kerem'de akciğer zarı yırtılması ve kırık tespit edildi

Selde yaralanan 14 yaşındaki Kerem Şimşek'e akciğer zarı yırtılması ve kalça leğen kemiği kırığı teşhisi konuldu. 

Kerem'in meydana gelen sel sonrası ileri tetkik ve tedavisi için Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden İstanbul'a sevk edildiği bilgisine ulaşıldı. AA'nın aktardığı bilgiye göre Kerem, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde tedavi görüyor. Yapılan açıklamada, "Göğüs cerrahisi kliniği tarafından takip ve tedavisi yapılıyor. Şu an itibarıyla vital bulguları normal ve takibi devam ediyor" denildi.

Karaloğlu: Metrekareye 196 kilogram yağmur düştü 

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Kırklareli Valisi Birol Ekici ile selin yaşandığı ve arama kurtarma çalışmalarının sürdürdüğü alanda incelemelerde bulundu.

Karaloğlu, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bölgenin, dün çok kuvvetli sağanağın etkisinde kaldığını anımsattı.

Sağanağın Sisli Vadi mevkiinde sel meydana getirdiğini ifade eden Karaloğlu, "DSİ'den teknik arkadaşlar son beş yüz yılda, 24 saatte bu bölgede bu denli büyük bir yağışın olmadığını ifade ediyor. Son 24 saatte metrekareye 196 kilogram yağış düşmüş durumda" dedi.

Karaloğlu, kayıp vatandaşlara ulaşmak için yoğun bir çaba sarf edildiğini belirtti.

Komandolar aramaya katılacak

Devlet birimlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da arama kurtarma çalışmalarına havadan ve karadan devam ettiğinin altını çizen Karaloğlu, şöyle devam etti:

"Şu anda sahada 590 personelle arama kurtarma faaliyetlerimiz devam ediyor ve 165 araç da bu arkadaşlarımıza destek veriyor. Dün bölgede çok su vardı, dün çalışamadık. Dün AFAD Başkanımız ve Valimiz de araçla girdikleri bölgede tehlike atlattılar.

Bugün su çekildi. Şimdi bölgede geniş bir vadiyle karşı karşıyayız. Arama kurtarma yapan kişi sayısını arttırmak üzere Milli Savunma Bakanlığımızdan ilave destek istedik, 373 askeri personel de bölgeye intikal edecek, çoğunluğu komando olmak üzere. Onlar da arama kurtarma faaliyetlerinde inşallah bizlere yardımcı olacaklar."

Karaloğlu, bölgede selin sürüklediği çok sayıda orman emvali olduğunu ifade ederek, bu enkazı kaldırmak amacıyla Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin harekete geçirildiğini ve orman köylüsünün de bu faaliyete katılacağını ifade etti.

Karaloğlu, artık iklimin farklı bir boyuta geldiğini belirterek, vatandaşlardan AFAD ve meteorolojik uyarıları dikkate almalarını istedi.

Allah'ın daha büyük afetlerden Türkiye'yi koruması dileğinde bulunan Karaloğlu, selde yaralanan vatandaşlara geçmiş olsun diyerek, vefat edenler için rahmet diledi.

Bungalov evin ruhsatsız olduğu iddiasıyla ilgili açıklama: Soruşturma yapılacak

İçerisinde 18 bungalov evin olduğu konaklama tesisinin ruhsatsız olup olmadığı yönündeki soruyu Karaloğlu, "Bu, savcılığın meselesi, başsavcımız olayın üzerine, soruşturma başlatılmış durumda. Kimse merak etmesin soruşturma yapılacak ve gereği yapılacak" diye yanıtladı.

Dün başlayan sağanak sonucu Değirmen Deresi taştı

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde dün sabaha karşı başlayan sağanak, İğneada beldesinde su baskınları ve dere taşkınlarına yol açtı.

Yağış nedeniyle Değirmen Deresi'nden taşan suyun Demirköy ile İğneada'yı birbirine bağlayan kara yolundan akması nedeniyle bir süre yol trafiğe kapatıldı, suların çekilmesi sonrası trafik akışı yeniden başladı.

Ormancılık faaliyetlerinin sürdürüldüğü bölgede dizili tomruklar, sel suları ile sürüklenerek bungalov evlerin bulunduğu tesise ulaştı, bu tomrukların da etkisiyle evler sürüklendi.

Bölgeye AFAD, İl Özel İdaresi, Sahil Güvenlik, itfaiye ve UMKE ekipleri ile askeri birlikler sevk edildi. Ekipler tesiste kalan 12 kişiden taşkının ardından haber alınamaması üzerine arama kurtarma çalışması başlattı. Ormanda mahsur kalanlardan 6'sı kurtarıldı, 2 kişinin ise cansız bedenine ulaşıldı.

Bu sabah da ormanlık alanda bir yetişkin erkek cesedi bulundu.

Bungalov sahibine gözaltı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kırklareli'nin Demirköy ilçesi İğneada beldesinde 5 kişinin öldüğü, kayıp 1 kişinin arandığı sel felaketinin ardından soruşturma başlatıldığını duyurdu. Tunç, "Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesi Sisli Vadi'de bungalov evlerin bulunduğu bölgede yaşanan sel felaketi nedeniyle vatandaşlarımızın vefat etmesi hepimizi derinden üzmüştür. Söz konusu olaya ilişkin Demirköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca adli soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca bungalov evleri ruhsata aykırı olarak inşa ettiği tespit edilen işletme sahibi hakkında taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçundan başlatılan ceza soruşturmasında gözaltı kararı verilmiştir" ifadelerini kullandı. 

Bakan Koca: Selde kaybolan doktor ve eşinin cansız bedenine ulaşıldı 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kırlareli'ndeki selde ölen 5 kişi arasında, İstanbul Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde görevli anestezi asistanı doktor Selman Bağışlar ve eşi Mihriban Bağışlar'ın olduğunu duyurdu. 

Koca sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Kırklareli’ndeki sel olayına ilişkin yoğun bir çabayla sürdürdüğümüz arama kurtarma çalışmalarında canımızı yakan kayıplarımız var. Maalesef, İstanbul Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesinde görevli Anestezi Asistanı Doktor arkadaşımız Selman Bağışlar ve eşi Mihriban Bağışlar'ın cansız bedenlerine ulaşıldı. Her kayıp çok üzücü. Şifa dağıtan elin kaybı da öyle oldu. Kayıp vatandaşımız Ahmet Baki Şimşek için ise arama kurtarma çalışmaları 890 kişilik ekiple devam ediyor. Yaralı olarak kurtarılan 3 hastamızdan Kerem Şimşek; yoğun bakım ihtiyacı nedeniyle Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Daha önce Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedaviye alınan Mila ve babası Hüseyin Duman’ın genel durumları iyi. Bugün taburcu olmaları planlanıyor. Kayıplarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin ve camiamızın başı sağ olsun."

İmamoğlu'ndan İstanbul'daki yağışa ilişkin açıklama: Bazı noktalarda yağış 150 kiloyu buldu, bin 808 ihbar geldi

TIKLAYIN - Valilik duyurdu: Küçükçekmece ve Başakşehir'de sele kapılan iki kişi hayatını kaybetti

TIKLAYIN - İstanbul'da 1 saatte Arnavutköy ve Başakşehir çevrelerine metrekareye tam 128 kilogram yağış düştü!

TIKLAYIN - Başakşehir'de Millet Kütüphanesi'ni sel bastı