Gündem

Kılıçdaroğlu ziyaretiyle Erdoğan'ın tepkisini çeken ABD Büyükelçisi Flake, AKP Genel Merkezi'ndeki iftar davetine neden gitmedi?

05 Nisan 2023 14:29

Geçen günlerde Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret eden ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Bizim kapılar ona kapandı" diyerek tepki gösterdiği ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'in, AKP'nin iftar davetine bir başka programı olması sebebiyle katılmadığı öğrenildi.

Flake'in, Erdoğan'ın kendisine Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'na yaptığı ziyaretin ardından tepki göstermesinden sonra AKP Genel Merkezi'nde düzenlenen ''Büyükelçilerle İftar Programı''na gitmemesi dikkat çekmişti. 

ABD Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü, T24'e yaptığı açıklamada, "Büyükelçi Flake, AKP'nin yıllık iftar yemeğine davet edildiği için minnettardı. Daha önceden planlanan bir temas için katılım gösteremediğine üzüldü" dedi.

Sözcü yaptığı açıklamada iftar programının gerçekleştiği sırada Flake'in bahsi geçen bu temas için Ankara dışında olması gerektiğini, ancak ABD misyonunun AKP'nin etkinliğinde temsil edildiğini bildirdi.

Büyükelçilik, T24'ün Flake'in etkinliğe katılım göstermemesinin yaptığı Kılıçdaroğlu ziyaretinden sonra Erdoğan'ın kendisine gösterdiği tepkiyle bir bağlantısı olup olmadığı hakkındaki sorusu hakkında ise yorum yapmadı.

Erdoğan "Bizim kapılar ona kapandı; biraz kafanı çalıştır" demişti

ABD'nin siyasi bir atama olan ve Başkan Joe Biden tarafından büyükelçilik görevine getirilmeden önce Cumhuriyetçi Parti'den senatörlük yapan Ankara Büyükelçisi Flake, 29 Mart'ta CHP Genel Merkezi'nde Millet İttifakı'nın 13. Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu temasa tepki gösterdi.

Erdoğan, 3 Nisan'da Bağcılar Ülkü Ocakları'na yaptığı açıklamada, "Amerika'ya bu seçimlerde bir ders vermemiz lazım. Joe Biden oradan konuşuyor, Biden'ın buradaki büyükelçisi ne yapıyor? Gidiyor bay bay Kemal'i ziyaret ediyor. Ayıptır, biraz kafanı çalıştır. Sen büyükelçisin. Senin buradaki muhatabın Cumhurbaşkanı'dır” demişti.

“Sen bundan sonra hangi yüzle Cumhurbaşkanı'ndan randevu isteyeceksin?” diyen Erdoğan, “Bizim kapılar kapandı ona, bir daha göremezsin. Niye? Haddini bileceksin. Büyükelçi olarak görevini bileceksin. Bir büyükelçi nasıl çalışır, bunu öğreneceksin. Bunu öğrenmediğin takdirde bu kapı öyle yol geçen hanı değil, giremezsin” ifadesini kullanmıştı.

Çavuşoğlu da tepki gösterdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Brüksel'de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Seçim döneminde büyükelçinin bir aday ile görüşmesi doğru değildir" dedi.