Gündem

Kılıçdaroğlu, Reuters'a konuştu: Elimde Rusya'nın 'deep fake' içeriklerden sorumlu olduğuna dair somut kanıt var

12 Mayıs 2023 14:28

T24 Dış Haberler

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, elinde Türkiye'de internette yayılan "deep fake" içeriklerden Rusya'nın sorumlu olduğuna dair somut kanıtlar olduğunu söyledi. 

Dünyanın en çok aboneye sahip haber ajanslarından olan Reuters'a konuşan Kılıçdaroğlu, "Eğer elimde somut kanıt olmasaydı, Rusya'yla ilgili tweeti atmazdım" dedi. 

Kılıçdaroğlu, "Herhangi bir ülkenin Türkiye'nin seçim sürecine bir partinin lehine müdahalede bulunmasını kabul edilemez buluyoruz. Tüm dünyanın bundan haberdar olmasını istiyoruz, bu yüzden o tweeti attık" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, bu konuyla ilgili Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği ile temasa geçmediğini belirtti. 

Millet İttifakı adayı, "(Rusya'yla) Yakın ilişkilerimizi korumak istiyoruz ancak iç işlerimize müdahale edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi. 

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Rusya ve Ukrayna arasında barış için yeni bir girişimde bulunacağını söylerken, "İki ülke arasında barış sağlanması tüm dünya gibi bizim için de önemli, ancak bir ülkenin diğerini işgal etmesini doğru bulmadığımızı da açıkça göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.

NATO'nun genişlemesinden yana olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "NATO 21. yüzyılda artık sadece bir askeri organizasyon değil, aynı zamanda barışı koruyan bir organizasyondur" dedi. NATO ile ilişkilerimizi geçmiştekiyle aynı çerçevede sürdüreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin ulusal çıkarlarına öncelik veren, barış odaklı bir dış politika yürüteceğiz. Önceliğimiz ulusal çıkarlarımız ve modern dünyayla birlikte hareket etmek olacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, perşembe günü Twitter üzerinden Türkçe ve Rusça olarak yayınladığı mesajda, "Sevgili Rus Dostlarımız, Dün bu ülkede ortaya saçılan montajlar, kumpaslar, Deep Fake içerikler, kasetlerin arkasında siz varsınız. Eğer 15 Mayıs sonrası dostluğumuzun devamını istiyorsanız, elinizi Türk’ün devletinden çekin. Biz hâlâ iş birlikten ve dostluktan yanayız" demişti.

Kremlin'den açıklama

Reuters, Kılıçdaroğlu'nun bu söyleşiyi Kremlin'in açıklamalarına verdiği yanıttan önce verdiğini bildirdi.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov,  Kılıçdaroğlu’nun Rusya’yı suçlayan açıklamalarına, "Bu iddiaları muhalefet adayına ileten kişiler yalancıdır" yanıtını verdi. 

Rusya'nın "değer verdiği" bir partnerine karşı bahsi geçen yönde bir adım atmayacağını söyleyen Peskov, "Seçimlere müdahale ettiğimiz iddialarını güçlü bir şekilde reddediyoruz. Resmen Türkiye'deki seçimlere hiçbir müdahale yapılamayacağınız ilan ediyoruz" ifadelerini kullandı.