Gündem

Kılıçdaroğlu’nun mektubunun üzerinden 8 ay geçti; AYM gündeme almadı

12 Ekim 2023 10:42

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koyduğu şirketlere atanan kayyumlara ve TMSF yöneticilerine hukuki koruma kalkanı sağlayan yasanın iptali istemiyle açtıkları davanın ivedilikle görülmesi için Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan'a mektup yazdığı ortaya çıktı.  Ancak 16 aydır dosya gündeme alınmadı.

CHP, söz konusu yasanın iptali için Haziran 2022'de dava açmıştı. Sözcü’de yer alan habere göre, Kılıçdaroğlu, Arslan'a 2 Şubat 2023'te yazdığı mektupta, TMSF yöneticilerine ve atadıkları şirket kayyumlarına 15 Temmuz darbe girişiminden sonra çıkarılan yasa ile sorumsuzluk zırhı getirildiğini hatırlattı. Bu kişilerin her tür suç ve cezadan muaf tutulmasının hukuksuzluğa zemin hazırlayacağını da vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

“Böyle bîr kanun metninin TBMM'nin onayından geçmiş olması, TBMM'nin saygınlığının bütünüyle ayaklar altına alınmış olması sonucunu doğurmaktadır. Yasama Organı üzerine sürülen bu kara lekenin ortadan kaldırılması, başkanlığını yaptığınız yüksek mahkemenin değerli üyelerinin vicdanlarına kalmıştır. Bu nedenledir ki, yasal değişikliğin ortaya koyduğu vahamet nedeniyle yapılan başvurumuza yüksek mahkemenizin kararı ne olursa olsun öncelik verilmesini diliyorum.''