Gündem

Kılıçdaroğlu'nun eski dış politika başdanışmanı Çeviköz'den Özel'in 'Gazze saldırısı' paylaşımına: Sağ popülizm uğruna sosyal demokrasi de çöpe gitmiş

08 Ekim 2023 10:12

T24 Haber Merkezi

Eski CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan adayı Özgür Özel'in İsrail-Hamas çatışmalarıyla ilgili açıklamasına tepki gösterdi. 

Özel'in sadece İsrail'in Gazze'ye yaptığı karşı saldırılara değindiği paylaşımı alıntılayan Çeviköz, "Yazık olmuş! Keşke hiç yorum yapılmasaydı!" ifadelerini kullandı. 

Çeviköz, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, "Sağ popülizm uğruna sosyal demokrasi de çöpe gitmiş, insancıllık da…" yazdı.

Özel, cumartesi günü yaptığı paylaşımda, "İsrail'in 198 Filistinlinin yaşamını yitirmesine neden olan Gazze saldırılarını lanetliyorum" yazmış, Hamas'ın saldırılarında yaşanan İsrailli can kayıplarına değinmemişti. 

Özel paylaşımına, "Filistin ve Orta Doğu'ya barışın gelmesi, tırmanan gerilimin sonlanması, bir daha can kaybı yaşanmaması için uluslararası topluma öncülük etme görevi ülkemize düşmektedir" diye devam etti"

Cumartesi günü Hamas'ın İsrail'e binlerce füze atması ve yüzlerce militanın İsrail'e sızmasıyla "Aksa Operasyonu" başladı. İsrail karşılığında "Demir Kılıçlar Operasyonu"nu başlattığını duyurdu ve Gazze'yi vurmaya başladı. Çatışmaların ilk 24 saatinde hem İsrail'de hem de Filistin'de yüzlerce kişi hayatını kaybetti. 

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün CHP resmi X hesabından yapılan paylaşımda, "Filistin öteden beri hak arayan bir ülkedir. Filistin halkının her zaman yanındayız. Savaş olmasını asla istemeyiz. Demokratik ölçüler içerisinde uluslararası kuruluşların da devreye girerek hem barış sağlaması hem de Filistin'in hakkının teslim edilmesi lazım" dedi.

Erdoğan'dan Hamas-İsrail açıklaması: Tarafları itidalle hareket etmeye çağırıyoruz

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün ilgili taraflara "itidal" çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP'nin 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde İsrail'de yaşananlara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın tarihi ve dini statüsünü aşındırmaya yönelik her türlü girişimin, işgalin karşısında durmaya devam edeceğiz.

Bu sabah İsrail'de meydana gelen hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi daha tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz."