Dünya

Kiev, Rusya'yı teslim olan askerleri vurmakla suçladı

03 Aralık 2023 14:14

T24 Dış Haberler

Rus kuvvetlerinin teslim olan Ukraynalı askerleri vurduğunu gösterdiği belirtilen bir videonun cumartesi günü sosyal medyada yayınlanmasının ardından Kiev, Moskova'yı bir kez daha savaş suçu işlemekle suçladı.

Henüz bağımsız olarak teyit edilemeyen videoda cephede bir askerin elleri yukarıda siperden çıktığı ve daha sonra yere yattığı görülüyor. Kısa süre sonra siperden ikinci bir asker çıkıyor. Video, Rus askerler yerde yatanlara ateş etmeye başladıktan sonra video kesiliyor. 

Ukrayna Başsavcılığı, videonun silahsız şekilde teslim olan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri mensuplarına Rus askeri üniformalı kişilerin ateş ettiğini gösterdiğini ifade etti.

Reuters, videonun orijinalliğini, tarihini ve lokasyonunu teyit edemediklerini ifade etti. Rusya Savunma Bakanlığı, Reuters'a konuyla ilgili yorum yapmadı. 

Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanı Dmitro Lubinets, cumartesi günü yaptığı paylaşımda, "Teslim olanların infaz edilmesi bir savaş suçudur" dedi. 

Videoyu paylaşan popüler Rus savaş blogu Deepstate, videonun Donetsk bölgesi yakınlarında cephede çekildiğini belirtti.

Ukrayna'nın Tavria askeri komutasının sözcüsü Oleksandır Şutupun, Ukrainska Pravda'ya yaptığı açıklamada videonun Rusya'nın günlük olarak savaş suçu işlediğinin bir kanıtı olduğunu belirtti. 

Rusya, 21 aydır devam eden savaşta savaş suçları işlediği iddialarını reddediyor.