Dünya

Kiev'in terör saldırısı için görevlendirdiği iddia edilen Belaruslu muhalif, Rus Güvenlik Servisi tarafından öldürüldü

Astra Telegram haber kanalında ölen Belarus vatandaşının 49 yaşındaki aktivist Mikalay Aliakseyeu olduğunu açıklandı

08 Mart 2024 10:01

T24 Dış Haberler

Kimliği açıklanmayan Belaruslu bir muhalifin Rusya'nın kuzeyindeki Karelia Cumhuriyeti'nde Rusya Federal Güvenlik servisi (FSB) görevlileri tarafından vurularak öldürüldüğü bildirildi. 

Interfax'ın emniyet teşkilatının basın servisinden aktardığına göre FSB, kimliği açıklanmayan 1974 doğumlu Belarus vatandaşının Ukrayna özel servisleri tarafından Olonets şehrinde bir terör saldırısı gerçekleştirmek üzere görevlendirildiğini iddia etti.

FSB, şahsın Ukrayna ordusunda gönüllü olarak görev yapan Belaruslu bir birlik olan Kastus Kalinouski Alayı'nın bir üyesi olduğunu açıkladı.

FSB tarafından tutuklanması sırasında güvenlik görevlilerine ateş açtığı ve ardından çıkan çatışmada "etkisiz hale getirildiği" iddia edildi.

Astra Telegram haber kanalında ölen Belarus vatandaşının 49 yaşındaki aktivist Mikalay Aliakseyeu olduğunu açıklandı. 

Astra'nın haberine göre, uzun süredir Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yu eleştiren Aliakseyeu, Belarus'ta 2020 yılında Lukaşenko'nun tartışmalı seçim zaferine karşı düzenlenen kitlesel protestolara katılmıştı. Habere göre Aliakseyeu'nun öldürüldüğü gün hakkında terör saldırısı hazırlığı yapmaktan ceza davası açıkladı. Şahsın çocuklarından biri de babasının öldürüldüğünü doğruladı.