Dünya

Kiev, AB zirvesi öncesi katılım müzakerelerinin başlaması için bastırıyor: Ukrayna olmadan Avrupa yapbozu bir araya gelemez

Avrupa Komisyonu'nun geçen ay Ukrayna'nın resmi üyelik müzakerelerinin başlaması yönündeki tavsiyesinin ardından AB'nin 27 hükümet başkanının Perşembe ve Cuma günü Brüksel'de yapılacak bir toplantıda öneriyi tartışması bekleniyor

13 Aralık 2023 11:28

T24 Dış Haberler

Kiev, bu hafta yapılacak kritik zirve öncesi Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerinin başlatılması için baskıyı arttırdı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin en kıdemli danışmanı Andri Yermak, ülkesi olmadan "Avrupa yapbozunun" bir araya gelemeyeceği uyarısında bulundu. 

Avrupa Komisyonu'nun geçen ay Ukrayna'nın resmi üyelik müzakerelerinin başlaması yönündeki tavsiyesinin ardından AB'nin 27 hükümet başkanının Perşembe ve Cuma günü Brüksel'de yapılacak bir toplantıda öneriyi tartışması bekleniyor.

Ancak Kiev'de, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Ukrayna'nın üyeliğini veto etme tehdidinin kararın ertelenmesine yol açabileceği endişesi giderek artıyor.

"Ukrayna, Avrupa'nın tartışılmaz bir parçasıdır; Rusya'nın bize saldırmasının nedeni bu"

Zelenski'nin danışmanı Yermak, üye ülke liderlerine yeni bir çağrıda bulunarak AB ülkelerini Ukrayna'nın bloğa sunacak çok şeyi olduğunu kabul etmeye çağırdı. Yermak, şunları söyledi: 

"Değerler açısından ve ideolojik olarak Ukrayna Avrupa'nın tartışılmaz bir parçasıdır. Rusya'nın bize saldırmasının nedeni de tam olarak budur. AB'nin bir parçası olmak istiyoruz ve üyelik devlet politikamızın temel önceliklerinden biridir. Ancak bu isteğin tek başına yeterli olmadığının da farkındayız.

"Ukrayna hızlı bir dönüşüm geçirebileceğini göstermiştir... Katılım konusunda son derece yapıcı bir diyaloğa hazırız ve ortak ülkelerimizden de benzer bir yaklaşım bekliyoruz. Ukrayna olmadan 'Avrupa' yapbozu bir araya gelemez"

"Reddedilme ya da ertelenme Ukrayna'nın moraline darbe vurur"

Bu yaz Vilnius'ta yapılan ittifak zirvesinde NATO'ya katılma taleplerinde "aşırıya kaçmakla" eleştirilen Ukrayna, AB'ye katılma talebini saygılı bir şekilde ama aciliyet duygusuyla dile getirmeye çalışıyor.

Bazı Ukraynalı yetkililer, reddedilmenin ya da ertelenmenin, giderek artan Rus saldırısının üstesinden gelmeye çalışan Ukrayna'nın moraline ağır bir darbe vuracağından korkarak daha da umutsuzluğa kapılıyor.

Zelenski çabalıyor

Arjantin'in yeni cumhurbaşkanı Javier Milei'nin yemin töreni için Arjantin'de bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Orban'la doğrudan karşı karşıya gelerek kısa ama yoğun bir tartışma yaşadı. 

Ayrıca Zelenski, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı bir telefon görüşmesinde konuyu gündeme getirdi ve Macron'u reddedilmenin Ukrayna'nın morali üzerindeki etkisi konusunda uyardı.

Macron, bu yılın başlarında AB'nin genişlemesinden yana bir tavır koydu ancak Macron, Orban'ı ölçmek için geçen hafta Paris'te Orban'la görüştü. Paris'in Budapeşte'yi esneklik göstermesi için ikna etmeye çalışması kritik olarak görülüyor.