Dünya

KFC, Yahudi pogromu Kristal Gece'nin yıldönümünde 'tavuk ve peynir' promosyonu yaptığı için özür diledi

11 Kasım 2022 12:21

T24 Dış Haberler

Almanya'da fast food zinciri Kentucky Fried Chicken (KFC), müşterilerine Nazi Almanyası döneminde Yahudilere yönelik pogrom yapılan Kristal Gece'yi (Kristallnacht) yıl dönümünde "tavuk ve peynir yiyerek anmak" için bir bildirim gönderdikten sonra özür diledi. 

Telefon bildirimi Almanya'daki müşterilere Kırık Camlar Gecesi olarak da bilinen Kristallnacht'ın 84. yıldönümü olan çarşamba günü gönderildi. 9-10 Kasım 1938'de Naziler'in liderlik ettiği çeteler Almanya genelinde Yahudi mağaza, işletme ve sinagoglara saldırmış, 91'den fazla insanı öldürmüştü. Kristallnacht, Nazi Almanyası'nın Avrupa'daki Yahudi nüfusunu yok etme girişiminin başlangıcı olarak görülüyor. 

KFC'nin gönderdiği bildirimde, "Kristallnacht'ı anın. Daha fazla yumuşak peynir ve çıtır tavukla kendinizi şımartın" ifadeleri yer alıyordu.

İlk bildirimden yaklaşık bir saat sonra yeni bildirim gönderen KFC özür diledi ve mesajın "sistemdeki bir hata" nedeniyle gönderildiğini bildirdi.

The Guardian, Almanya'da KFC'nin sisteminin yıldönümlerini algılayarak otomatik bildirim göndermek için kurulmuş olabileceğinin konuşulduğunu belirtti. KFC ise olayın nasıl yaşandığı ile ilgili bir açıklama yapmayarak durumu soruşturacaklarını bildirdi.