Gündem

Kentsel dönüşüme direnen Başakşehir - Şahintepe Mahallesi'ne sabah baskını: Ev yıkıldı; gözaltı ve yaralılar var

Fotoğraf: Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi ve Evrensel gazetesi

10 Ekim 2023 10:31

İstanbul’da Başakşehir ilçesine bağlı Şahintepe Mahallesi'nde mahallelinin kentsel dönüşüme karşı 130 gündür nöbet tuttuğu Çetinkaya ailesinin evi sabaha doğru saat beş sularında yüzlerce çevik kuvvet eşliğinde yıkıldı.

Evrensel gazetesinden Nisa Sude Demirel'in haberine göre, mahalleli kendilerine karşı cop, biber gazı ve plastik mermi kullanıldığını anlattı. Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi hukukçularından Korkmaz Aslan, 10’a yakın kişiye fiili gözaltı işlemi yapıldığını; ev sahiplerinden İsmail Çetinkaya’nın yoğun biber gazı kullanımı sebebiyle, 78 yaşında bir mahallelinin de kafasına aldığı darbe nedeniyle müşahede altında olduğunu aktardı.

Dört kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınan yurttaşlar ifadeleri alınmak üzere Güvercintepe Polis Merkezine götürüldü.

Kentsel dönüşüm yetkisinin devredildiği Başakkent A.Ş.’nin yetkisi Çetinkaya ailesinin evinin bulunduğu adada iptal edilmiş olmasına rağmen, sabaha karşı yüzlerce polisle, darp ve gözaltıyla evin yıkılmış olmasına karşın mahalleliler, “Bu hangi hukuk?” diye sordu.

Video: Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi
Geçtiğimiz gün elektriği kesmek istediler, mahallenin tepkisiyle karşılaştı.

Şahintepe Mahallesi'nde Başakkent A.Ş.’nin yetkisinin iptal olduğu adalardan birinde bulunan Çetinkaya ailesinin evi yetki iptaline rağmen satılmıştı. Mahallelerinin kentsel dönüşüm adı altında ranta açılmasına karşın mahalleliler, gelen tahliye kararını uygulatmamak amacıyla 130 gündür Çetinkaya ailesinin evi önünde nöbet tutuyordu. Mahalleli 6 Ekim günü elektriği kesmek için gelen ekiplere karşı direnerek eve herhangi bir işlem yapılmasına izin vermemişlerdi.

23 Eylül’den beri gündüz tuttukları nöbeti gece de devam ettiren mahalleliler, bu gece yüzlerce polis ile karşılaştı.

Mahallelilerden Erol Doruk, gece yaşananları, “Beşe on kala gibi evin etrafını polis sardı. Ezan sesi eşliğinde bir ailenin evi yıkıldı. Evi başımıza yıktılar. Yetki iptal edilmiş olmasına rağmen bu şekilde gelip evi zorla yıkmak hangi hukuka sığar?” diye anlattı.

Biber gazı ve cop iddiası 

Gece nöbet alanında olan bir başka mahalleli Zeki İris, “Elimizde mahkeme kararı olmasına rağmen evimizi başımıza yıktılar. Gece saat birden itibaren mahalleyi tamamen sarmaya başlamışlar, biz fark ettiğimizde artık evin etrafını da sarıyorlardı zaten. Mahalleye copla, biber gazıyla, plastik mermiyle girdiler. Etmedikleri zulüm kalmadı” dedi.

Hâkim kararının hiçe sayıldığını ifade eden İris, “Mahkemeler bizim hakkımızı savunmak için yok mu? Biz o zaman derdimizi kime anlatacağız? Polis bizi koruyacağı yere plastik mermi sıkıyor” diye konuştu.

Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi hukukçularından Korkmaz Aslan, mahallede binden fazla polis olduğunun söylendiğini aktararak durumu şöyle anlattı:

“Gaz kullanarak bir saat içinde evi yıktılar. Bugün satış kararı ile ilgili görüşme vardı mahkemeyle, onun önünü kesmiş oldular. Tahliye kararına karşı açtığımız davayı konusuz bırakmış oldular. Geçen sefer mahalleli kararı göstererek elektrik kesintisine gelen ekipleri göndermişti. Ancak bu sefer çok daha büyük çapta ve organize bir operasyon için geldiler. Ben bir hukukçu olarak ne diyeceğimi bilemiyorum. Burası hukukun tükendiği yer. İnsanların en temel haklarına, barınma haklarına saldırı var.”