Ekonomi

Kaynaklar: Bağdat ve Erbil, bugün Türkiye’ye petrol ihracatını yeniden başlatmak için anlaşma imzalayacak

IKBY yönetimi de petrol akışının bugün başlatılacağını açıkladı

04 Nisan 2023 13:38

Bağdat ve Erbil'in, bugün Türkiye’ye petrol ihracatını yeniden başlatmak için anlaşma imzalayacağı belirtildi.

Resmi kaynakların Reuters’e verdiği bilgiye göre, Irak federal hükümeti ile Kürt Bölgesel Yönetimi (KBY) kuzeye petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda nihai bir anlaşmaya vardı. Anlaşma, bugün açıklanacak.

Bir Bağdat hükümet yetkilisi, Kerkük-Ceyhan boru hattı üzerinden petrol ihracatının yeniden başlatılması için Türkiye’ye resmi bir talep gönderildiğini ve “önümüzdeki birkaç saat içinde akışın yeniden başlayacağını” söyledi.

IKBY yönetimi doğruladı

Bloomberg'deki habere göre ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), bölgeden Türkiye'ye petrol akışının 4 Nisan itibariyle yeniden başlayacağını açıkladı.

IKBY Yabancı Medya İlişkileri Sorumlusu Lawk Ghafuri, Twitter hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu. Ghafuri, IKBY Başbakanı Barzani'nin Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihracatının devamı konusunda nihai anlaşmayı imzalamak üzere başkent Bağdat'a gideceğini duyurdu.

Ne olmuştu?

Irak, Türkiye’nin Bağdat’ın izni olmadan Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Ceyhan üzerinden petrol ihracatına izin vererek 1973 boru hattı transit anlaşmasını ihlal ettiğini öne sürmüş ve tazminat talebiyle 2014'te tahkime gitmişti.

25 Mart Cumartesi ortaya çıkan haberlerde, Paris’te görülen tahkim davasını Irak’ın kazandığı, Kerkük-Ceyhan hattında petrol akışının durduğu ve Türkiye’nin 2014-2018 dönemi için faiz hariç yaklaşık 1,4 milyar dolar tazminat ödemesine karar verildiği belirtilmişti.

TIKLAYIN: IKBY’nin Türkiye'ye petrol ihracatı askıya alındı