Gündem

Karar yazarı Yıldıray Oğur'dan Rize izlenimleri: Tek başına hiçbir partinin güçlü AK Parti karşısında şansı yok ama Altılı Masa’nın var

"Rize’de açık ki Erdoğan’ın hâlâ yüksek ama heyecanı azalan bir popülaritesi var"

19 Ekim 2022 09:48

Karar yazarı Yıldıray Oğur, Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu'nun mitingini izlemek için gittiği Rize'den izlenimlerini kaleme aldı. Oğur, "Muhalefetin Rize’de önümüzdeki seçimlerde bir şansı var mı?Sürpriz ama var. Ekonomik kriz Rize’de siyasetin kalbinin attığı esnafları kötü etkiledi. Köylüler de çay politikasından şikayetçi. Bu ikisi Rize’deki Reisçilerin bile hararetini düşürmüş, memnuniyetsizlerin sayısı artmış durumda. Bu memnuniyetsizlerin henüz bir adresi ise yok." değerlendirmesini yaptı. Oğur, "Tek başına hiçbir partinin güçlü AK Parti karşısında şansı yok ama Altılı Masa’nın var. Rize’de açık ki Erdoğan’ın hâlâ yüksek ama heyecanı azalan bir popülaritesi var" düşüncesini dile getirdi.

Oğur yazısında, "Görünen son seçimde yüzde 13 alan CHP ve yüzde 6 alan İYİ Parti’nin bu oylarını muhakkak artıracağı. Ama bu milletvekili kazanmak için yetmeyecek. Gelecek ve DEVA şehirde aktif. Henüz oylarının nereye varabileceği belirsiz. AK Parti’den kopan genç ve şehirli seçmenler için bu iki parti adreslerden biri. Yeniden Refah Partisi de AK Parti’nin daha mütedeyyin küskünleri için güvenli bir çıkış kapısı. AK Parti ile tamamen bütünleşen MHP ise artık AK Parti küskünlerinin partilerine ders için tercihi olmaktan uzakta. Şehirdeki sağ oylar için bir adres olabilecek İYİ Parti ise sık sık il başkanı değiştirerek, ANAP eski il başkanı olan kurucu il başkanının yarattığı ivmeyi kaybetmiş." ifadesini kullandı. 

Oğur şunları kaydetti:

"CHP ise iyi bir aday ile şansını bu kez zorlayabilir. Ama seçim sistemi değiştiği ve ittifak için artık oylar kalktığı için partilerin bunu tek başlarına yapmaları zor.Tek çare bir partinin çatısı altında seçime girmeleri. Bu partinin hangisi olacağı o kadar önemli değil. Çünkü Ankara’dan ve anketlerden görülmeyen başka değişimler de var şehirde.

Bir taraftan tek adam rejimini eleştirip ama seçimleri kazanmak için aklı hep tek adamlara giden kanaat önderleri, bazı gazeteciler ve anketçiler Altılı Masa’yla bir türlü heyecanlanamasa da muhalefeti Rize gibi şehirlerde potada tutan en önemli motivasyon Altılı Masa’daki işbirliği. Çünkü tek başına hiçbir partinin güçlü AK Parti karşısında şansı yok. Ama Altılı Masa’nın var. Rize’de açık ki Erdoğan’ın hâlâ yüksek ama heyecanı azalan bir popülaritesi var. Havaalanı, bitmeyen şantiyeler ve iyi çalışan AK Partili belediye şehirde AK Parti’yi tutan etkenler.

Ama 21 yılın yorgunluğu, torpil, yolsuzluklar, ekonomik kriz, herkesin bir yakınına dokunmuş FETÖ gözaltıları ve KHK meseleleriyle soğumuş muhafazakar insan sayısı da çok. Eğer Altılı Masa Rize’den bir parti çatısı altında seçime girerse ve AK Partili seçmenlerden oy alabilecek bir aday gösterirse Erdoğan, Rize’de Cumhurbaşkanlığı için yine Türkiye genelindeki en yüksek oyunu alır ama Meclis seçiminin sonucu 2-1 olur. Rize’de bile skor bu olursa, Türkiye genelinde muhalefet Meclis’te çoğunluğu elde eder. Ama bütün bunlar için tek bir şeye ihtiyaç var ve bu ihtiyaç duyulan bir süperman Cumhurbaşkanı adayı değil, sadece matematik."