Gündem

Karar yazarı Beki: AK Parti'nin yeni sloganını geçmişin yanlışları için bir itiraf ve özür olarak mı almalıyız?

02 Nisan 2023 12:13

Karar yazarı Akif Beki, "AK Parti'nin yeni seçim sloganı, 'doğru adımlarla yola devam.' Eskisi 'durmak yok, yola devam' şeklindeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'güncelledik'  diye duyurdu. Eski versiyonu; 'yola devam edilsin de nasıl edilirse edilsin, doğru-yanlış fark etmez' manasına mı geliyordu? Yeni sloganı da geçmişin yanlışları için bir itiraf ve özür olarak mı almalıyız?" düşüncesini dile getirdi.

Beki yazısında, "Ne murat ediliyor, sizin için çözümlemeyi denedim.'En doğrusunu yine de Allah bilir' diyerek başlayalım... Erdoğan, yeni sloganı açıkladığı yayında imar aflarına da tövbe etti. Sonuçlarını Maraş depreminde gördüğümüz için. Bir daha asla, o kapıyı kapattı. "İmar affıydı filan, bir daha düşünemeyiz" dedi. 'Doğru adımlarla devam' derken bu mu kastediliyor? Yanlışlardan dönüldüğü, aynı hataların tekrarlanmayacağı mesajı mı? Erdoğan, hiçbir liderin 'ben yanlış yaptım' demeyeceğini söylemişti. AK Parti'nin, yanlış yapanlarla ilgili iç uygulaması da malum. Kenara koyup yola devam ediyordu. 2017'de, partili büyükşehir belediye başkanlarını istifaya zorlarken başvurduğu yöntemdi. Ne yapmaya çalıştıklarını böyle açıklamışlardı." ifadesini kullandı. 

Beki şunları kaydetti:

"Öyleyse...Sisi'yle, Esad'la ipleri koparırken yanlış yaptığını 10 yıl sonra anladığında ne beklenir iktidardan?  Ya da ekonomi yönetiminde Nebati'nin temsil ettiği epistemolojik kopuştan, Mehmet Şimşek'in temsil ettiği epistemolojiye geri dönüş; millete nasıl açıklanacak? Deprem gibi yıkıcı sonuçları olan tek yanlış, imar affı değil ki... Millet, her yanlışta ağır bedel ödedi. Toplamından çıkan sonuç şu: Yeni slogan, doğru adımlarla yola devam üzerineyse yanlış adımların sorumlusu olmalı. Lider, 'yanlış yaptım' diyemeyeceğine göre bakandır sorumlusu. Onlar da Meclis'te bir yere konur, yola devam edilir. AB'ye üyelik yolundaki veciz ifadesi neydi: "Kopenhag Kriterleri'nin adını Ankara Kriterleri koyar, yola öyle devam ederiz." Şablon, aynı şablon. Andırmıyor mu?"