Dünya

Kanada'dan konut krizine çözüm: Yabancı öğrenci kontenjanı sınırlandırılacak

15 Ocak 2024 21:47

T24 Dış Haberler

Kanada, konut kriziyle mücadele edebilmek için uluslararası öğrenci kontenjanını düşür kararı aldı. Göçmenlik Bakanı Marc Miller, "kontrolden çıkan sistemle mücadele etmek" için bu kararı aldıklarını açıkladı. 

Kanada, 2023 yılında yaklaşık bir milyon yabancı öğrenciyi kabul ederek rekor seviyeye ulaştı. Ancak ülkede konut krizi son iki yıl içerisinde yüzde 22 oranında arttı. Bu nedenle Kanada Göçmenlik Bakanı Miller, uluslararası öğrenci kontenjanını düşürme kararı aldıklarını duyurdu. 

Göçmenlik Bakanı Marc Miller, hareketin "kontrolden çıkan bir sistemle" mücadele etmek olduğunu söyledi.

Miller, Kanada'ya gelen uluslararası öğrencilerin oranını "endişe verici" olarak nitelendirdi.

Konut talebini azaltmak için bir üst sınır gerektiğini de sözlerine ekleyen Miller, hükümetin ne kadar bir azalma düşündüğünü söylemedi.

Miller, Kanada'ya kabul edilen öğrenci sayısını azaltmanın, kısa arz, satın alınabilirlik sorunları ve artan faiz oranlarından da kaynaklandığını belirttiği konut krizine "herkese uyan tek bir çözüm olmadığı" konusunda uyardı.

"Faiz oranlarını yükselten göçmenler değil"

Kanada'nın kamu yayıncısı CBC'ye verdiği röportajda Miller, "Faiz oranlarını yükselten göçmenler değil, ancak hacim hacimdir ve bu bakmamız gereken bir şeydir" dedi.

Konut krizi devam ederken konuyu ele alması için Başbakan Justin Trudeau üzerinde de siyasi baskı artıyor.

Trudea'nın rakibi muhafazakar lider Pierre Poilievre, Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, "Açıkçası, insanları getirecekseniz ev inşa etmeniz gerekiyor ve şu anda, yeterince ev inşa etmiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kanada'nın konut ve göçmen krizi 

Kanada Göçmenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre, Kanada'ya kabul edilen yabancı öğrenci sayısı son yıllarda fırladı ve 2012 ile 2022 arasında yüzde 193'ten fazla arttı.

Öğrencilere ek olarak, Kanada daha önce 2025 yılına kadar 1,5 milyon yeni göçmen gibi iddialı bir hedef koymuştu.

Birçok göçmen için konut ihtiyacının karşılanması giderek zorlaştı. Ulusal bir konut ajansı olan Kanada İpotek ve Konut Şirketi, ülkenin satın alınabilirliği yeniden sağlamak için 2030 yılına kadar 3,5 milyon daha fazla konuta ihtiyacı olduğunu tahmin ediyor.

Kanada sorunu başka şekillerde ele almaya çalıştı. 2023'te bazı yabancıların Kanada'da ev satın almalarını iki yıllığına yasakladı.

Ayrıca, ülke genelinde konut projelerini finansal olarak destekleyen Uygun Fiyatlı Konut Fonu için üç yıl boyunca 1 milyar dolar (744 milyon dolar; 585 milyon sterlin) taahhüt edildi.