Dünya

Kanada'da bir avukat, yapay zeka chatbotları tarafından oluşturulan sahte davaları mahkemeye sunmakla suçlanıyor

01 Mart 2024 09:07

T24 Dış Haberler

Vancouver'da avukatlık yapan Chong Ke, ChatGPT'den edindiği mevcut olmayan davalara atıfta bulunmak için kullandığı iddiasıyla soruşturma altında. 

Avukat, hukuki araştırma için kullandığı yapay zeka chatbotunun "hayali" davalar yarattığının tespit edilmesinin ardından mahkeme tarafından suçlandı. 

Hakkında soruşturma açılan Kanadalı avukat Chong Ke'nin, British Columbia yüksek mahkemesinde görülen bir çocuk velayeti davası sırasında hukuki görüşlerini geliştirmek için ChatGPT kullandığı iddia edildi. 

Mahkeme belgelerine göre Ke, çocuklarını denizaşırı bir seyahate götürmek isteyen ancak çocukların annesiyle bir ayrılık anlaşmazlığı yaşayan bir babayı temsil etti. Ke'nin ChatGPT'ye müvekkilinin durumuna uygulanabilecek önceki içtihat örneklerini sorduğu ve OpenAI tarafından geliştirilen chatbotun ürettiği üç sonuçtan ikisini mahkemeye sunduğu iddia edildi. 

Karşı tarafın avukatları, defalarca talep etmelerine rağmen bu davalara ilişkin herhangi bir resmi kayıt bulamadı. 

Tutarsızlıklar sonucunda Ke geri adım atarak, "Bu iki davanın hatalı olabileceği konusunda fikrim yoktu. Meslektaşım bunların bulunamadığına işaret ettikten sonra, kendi araştırmamı yaptım. Karşı tarafı ya da mahkemeyi yanlış yönlendirmek gibi bir niyetim yoktu ve yaptığım hata için içtenlikle özür dilerim" dedi. 

Karşı tarafı temsil eden avukatlar, Ke'nin davranışını "kınanması gereken ve azarlanmayı hak eden" bir davranış olarak nitelendirerek, bahsedilen vakaların gerçekliğini belirlemek için önemli ölçüde zaman harcandığına ve masraf yapıldığına dikkat çekti. 

Yargıç David Masuhara, "Mahkeme dosyalarında ve mahkemeye sunulan diğer materyallerde sahte davalara atıfta bulunmak sürecin kötüye kullanılmasıdır ve mahkemeye yalan beyanda bulunmakla eşdeğerdir. Kontrol edilmediği takdirde, adaletin yanlış tecelli etmesine yol açabilir" dedi. 

Hukuk sözcüsü Christine Tam tarafından yapılan açıklamada, "Hukuk Topluluğu, hukuki hizmetlerin sunumunda yapay zeka kullanımının potansiyel faydalarını kabul etmekle birlikte, avukatlara yapay zekanın uygun kullanımı konusunda da rehberlik etmiştir ve avukatların müvekkillerine hizmet verirken yapay zekaya güvenmeleri halinde yetkin bir avukattan beklenen davranış standartlarına uymalarını beklemektedir" dedi.