Dünya

Kahire'deki Gazze ateşkesi görüşmeleri ilerleme sağlanamadan sona erdi

Mısırlı güvenlik kaynakları, müzakerelerin İsrailli bir heyet olmadan devam etmesi için İsraillilerle temas halinde olduklarını söylemişti

05 Mart 2024 13:02

T24 Dış Haberler

Hamas ile arabulucular arasındaki ateşkes görüşmeleri, Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakerelerde ilerleme sağlanamadan sona erdi. 

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Bassem Naim, Reuters'a yaptığı açıklamada militan grubun iki gün süren görüşmelerde arabuluculara ateşkes anlaşması önerisini sunduğunu ve şimdi bu tura katılmayan İsraillilerden yanıt beklediğini söyledi. Naim, "Netanyahu bir anlaşmaya varmak istemiyor ve şimdi top Amerikalılarda" dedi. 

İsrail, Kahire'ye heyet göndermedi. Daha önce Reuters'a konuşan bir kaynak, İsrail'in görüşmelerden uzak durduğunu çünkü Hamas'ın hâlâ hayatta olan tüm rehinelerin listesini verme talebini reddettiğini söylemişti. Naim de rehineler savaş bölgesine dağılmış halde ve farklı grupların elinde olduğu için ateşkes olmadan bunun imkânsız olduğunu söyledi. 

Kahire görüşmelerinin, önümüzdeki hafta başlayacak Ramazan ayı öncesinde onlarca rehinenin serbest bırakılacağı ve Gazze'ye daha çok yardımın ulaştırılacağı 40 günlük ateşkesi sağlaması bekleniyordu. 

Mısırlı güvenlik kaynakları Pazartesi günü yaptıkları açıklamada müzakerelerin İsrailli bir heyet olmadan devam etmesi için İsraillilerle temas halinde olduklarını söyledi.

İsrail'in hem en yakın müttefiki hem de ateşkes görüşmelerinin sponsoru olan Washington, İsrail'in onayladığı bir anlaşmanın zaten masada olduğunu ve bunu kabul etmenin Hamas'a bağlı olduğunu söylüyor. Hamas bu açıklamayı, görüşmelerin anlaşma olmadan çökmesi halinde suçu İsrail'den uzaklaştırma çabası olarak değerlendiriyor.