Çevre

Kadınların çevre mücadelesi: "Baskılar bizi yıldıramayacak, yaşam alanlarımızı korumaya devam edeceğiz"

"Çığ gibi büyüyen, zulme boyun eğmeyen kadınlar, sahada, doğada, direnmeye devam ediyor"

08 Mart 2024 09:00

Türkiye'nin farklı bölgelerinde çevresel mücadelelerin ön saflarında yer alan kadınlar, yaşam alanlarını ve doğayı koruma konusunda kararlı duruşlarını sergiliyor. "Baskılar bizi yıldıramayacak, yaşamlarımızı, yaşam alanlarımızı korumaya devam edeceğiz" diyerek mücadelelerin devam edeceğini söyledi.

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'e konuşan İkizdere'de çevre mücadelesi veren Ekoloji Birliği Kadın Meclisi Üyesi Aslı Kahraman, Muğla Marmaris'teki Sinpaş'ın milli park alanına yaptığı otel projesine karşı çıkan Marmaris Kent Konseyi üyesi Halime Şaman ve Kazdağları'nı savunan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, kendilerine yaşatılan türlü baskılara rağmen, doğa ve yaşam alanları için verdikleri mücadeleyi kesmeyeceklerini belirtti.

"Bedenlerimizi metalaştıranla doğayı metalaştıran eril irade"

"Biz ötekiyiz, güçlü olmak zorundayız" ifadelerini kullanan Marmaris Kent Konseyi’nden Halime Şaman, "Kız kardeşliği ruhuyla yaşamak için yaşatmak, dayanışmak gerektiğini canımız acıya acıya öğrendik. Erkeklerin yaptığı gibi otoriteyle rıza ilişkisi kursaydık bugün olduğumuz noktada olamayacağımızı da biliyoruz. Bizim bedenlerimizi metalaştıranla doğayı metalaştıran aynı eril irade. Bu yüzden yaşam alanlarını savunmak yani yaşamı savunmak tam da bizim normalimiz. Hayat sokakta, alanda, doğada. Kimsenin anası, bacısı, karısı olmadan soyu toprakta, başı havada ama hep en önde olmaya devam edeceğiz. Ekoloji mücadelesi içerisindeki kadınlar olarak çok şeyiz ama doğa içinde sadece bir zerreyiz. Özgürlüğe sevdalı zerreler" diye konuştu.

"Kadınlar her zaman en önde"

Ekoloji mücadelesinin kadınların omzunda yükseldiğine dikkat çeken Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, "Kadınlar en önde. Ancak bu süreçte baskılara ve haksızlıklara maruz kalıyor. Önceki gün benim duruşmam vardı. Bir yakalama işlemi nedeniyle hak ve özgürlüğüm kısıtlandığı için devlet aleyhine açtığım dava ne yazık ki reddedildi. Yine Avdan’da tarlasını kömür madenine vermek istemeyen 75 yaşındaki Hatice Abla 5 yıl hapis istemiyle yargılandı. Bu durumda olan çok sayıda kadın var. Baskılar bizi yıldıramayacak, yaşamlarımızı, yaşam alanlarımızı korumaya ve eşit yurttaşlık ve eşit temsil talebimizi sürdürmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Direnişin devam ettiğinin altını çizen Ekoloji Birliği Kadın Meclisi Üyesi Aslı Kahraman Eren ise, "Çığ gibi büyüyen, zulme boyun eğmeyen kadınlar, sahada, doğada, direnmeye devam ediyor. Ülkenin dört bir yanında, mesleğinde, evinde, toprağında varolan kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun" ifadelerini kullandı.