Gündem

İyi Parti İsveç şerhini düştü: NATO’nun genişlemesine değil, bu yönetilen sürecin, ikircikli tutumun ve olası bir dayatmanın karşısındayız

26 Aralık 2023 21:29

İyi Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin olarak neden "Hayır" oyu verdiklerine dair parti olarak çekincelerini açıkladı. Zorlu, "Biz NATO’nun genişlemesine değil, bu yönetilen sürecin, ikircikli tutumun ve olası bir dayatmanın karşısındayız. Bugün gerçekleşen Komisyonda, son toplantıdan bu yana ne değiştiğini sormamız üzerine, Bakanlık temsilcisi, hiç bir teröristin iadesinin yapılmadığını ve F16’lar konusunda ABD Başkanı Biden’ın “siz teklifi geçirin bakalım” ifadesinden başka somut bir taahhüt olmadığını ortaya koydu. Biz de Türkiye’nin elindeki bu kartın bir süreç yönetimi ile iyi kullanılması gerektiğini, değilse milletimizin çıkarları adına telafisi zor zararların meydana geleceğini ifade ettik. Daha önce de verilen kimi sözlerin tutulmadığı gibi... Çünkü biz milletimize ne söylüyorsak, neyi savunuyorsak sorumluluk anı geldiğinde de o doğrultuda davranırız" dedi. 

TBMM Dışişleri Komisyonu, "NATO'ya İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi" oy çokluğuyla kabul edildi. AKP, MHP ve CHP "Evet" oyu verirken İyi Parti ile Saadet Partisi "Hayır" oyu verdi. DEM Parti oylamaya katılmadı. Tasarı, Genel Kurula sevk edildi. 

İyi Parti Sözcüsü Zorlu, Komisyon'da neden "Hayır" oyu verdiklerine dair parti olarak çekincelerini açıkladı. 

Zorlu'nun x hesabından yaptığı açıklama şöyle: 

"Bugün TBMM Dışişleri Komisyonu’nda İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin teklifi görüştük. Komisyonda Partimizi temsilen 6 başlıkta görüş ve çekincelerimizi dile getirdim. Zira siyasi iktidar tarafından iç siyasette de kullanılan bu konu, gerek muhataplarımızın beklentileri gerekse ülkemizin milli güvenliği bakımından ciddi bir sorumluluk alanına taşınmıştır. Biz NATO’nun genişlemesine değil, bu yönetilen sürecin, ikircikli tutumun ve olası bir dayatmanın karşısındayız.

"Milletimize ne söylüyorsak, neyi savunuyorsak sorumluluk anı geldiğinde de o doğrultuda davranırız"

Bugün gerçekleşen Komisyonda, son toplantıdan bu yana ne değiştiğini sormamız üzerine, Bakanlık temsilcisi, hiç bir teröristin iadesinin yapılmadığını ve F16’lar konusunda ABD Başkanı Biden’ın “siz teklifi geçirin bakalım” ifadesinden başka somut bir taahhüt olmadığını ortaya koydu. Biz de Türkiye’nin elindeki bu kartın bir süreç yönetimi ile iyi kullanılması gerektiğini, değilse milletimizin çıkarları adına telafisi zor zararların meydana geleceğini ifade ettik. Daha önce de verilen kimi sözlerin tutulmadığı gibi... Çünkü biz milletimize ne söylüyorsak, neyi savunuyorsak sorumluluk anı geldiğinde de o doğrultuda davranırız. Milletimizin çıkarlarını esas aldığımız bu şerhimiz doğrultusunda daha hazırlıklı bir biçimde genel kurula getirilmesi daha uygun olacaktı... Bu durumda Genel Kuruldaki görüşmelere kadar süreci ve atılacak adımları izlemeyi sürdüreceğiz. O aşamada görüşlerimizi yeniden milletimizle paylaşacağız. İYI Parti, hür ve müstakil siyaset duruşunu yalnızca Milletimizin çıkarlarını esas alarak yürütmeye devam edecektir." 

TIKLAYIN - İsveç'in NATO üyeliği tasarısı, Dışişleri Komisyonu'ndan geçti