Politika

İyi Parti’de başkanlık yarışı: Akşener çekildi, 4 isim aday

08 Nisan 2024 12:03

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterdikleri eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kaybetmesinin ardından 6’lı masadan kalkan ve 31 Mart yerel seçimlerine “hür ve müstakil” olarak girme kararı alan İyi Parti olağanüstü kongre kararı aldı. Seçimlerde yüzde 3,77 oy alan ve 81 ilden yalnızca Nevşehir’de seçimi kazanan partide sinirler gerildi. Partinin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bilge Yılmaz başta olmak üzere, İBB Başkan adayı Buğra Kavuncu'nun da aralarında olduğu birçok isim görevlerinden istifa etti. Genel Başkan Meral Akşener’e ise bazı partililer tarafından “istifa” çağrısı yapıldı. 

Akşener de bugün sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamada, tek gündemle toplanacak olağanüstü kurultayda genel başkanlığa adaylığını koymayacağını duyurdu. Açıklamasında İYİ Parti'nin yerel seçimlere "hür ve müstakil" girme kararına değinen Akşener, "Bu kararı almamızdaki gayemiz partimizi Türkiye’de gittikçe yerleşik hale gelen siyasi kutupların yörüngesinden çıkartmaktı" dedi ve şöyle devam etti:

"Potansiyel olarak alabileceğimiz menfi seçim sonucu riskinin, velhasıl yine bir bedel ödeme gerekliliğinin doğabileceğinin de pek tabii farkındaydım. Bu nedenle de süreç boyunca sonuçların sorumluğunun şahsıma ait olduğunu her fırsatta vurguladım. Ben şahsen seçim sonuçları kapsamında ödediğimiz ve ödediğim bedele razıyım. Geldiğimiz noktada İYİ Parti olarak ismimiz, bugünü kazanmak uğruna yarınları tehlikeye atan kirli pazarlıklarla anılmıyorsa, ben bu bedele razıyım. Bugün İYİ Parti sarsılmış; ama ne iktidarın ne ana muhalefetin ne de 2028 hesapları kovalayan birtakım aktörlerin arka bahçesi olmaya direnmişse, ben bu bedele razıyım. Ve hatta İYİ Parti, bugünü feda etme uğruna, bu gidişle yarın Türkiye'nin önüne çıkacak türlü musibetlere karşı her zamanki dik duruşunu gösterebilecek bir tutum almayı başarabildiyse, ben bu bedele razıyım. Çünkü ben, dün olduğu gibi bugün de milletimin, devletimin, memleketimin iyiliği için her türlü bedeli öderim.”

TIKLAYIN - Meral Akşener İYİ Parti Genel Başkanlığı'na aday olmayacak

Akşener makam odasını boşalttı

Akşener, aday olmayacağını açıklamasının ardından parti genel merkezindeki makam odasını boşalttı. Görevliler, Akşener’in odasındaki eşyalarını toplayıp araçla evine götürdü.

Günay Kodaz aday

İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz, genel başkanlık için ilk adaylığını açıklayan isim oldu. Kodaz, "İYİ Partimizin olağanüstü kurultay kararı aldığını Sn. Akşener ilan etmiştir. Yapılacağı açıklanan olağanüstü kurultayımızda İYİ Parti genel başkanlığına aday olduğumu kamuoyu ile saygıyla paylaşırım" açıklamasında bulundu. 

TIKLAYIN - İYİ Parti'de genel başkanlık için ilk aday belli oldu

Mehmet Tolga Akalın aday

Geçen günlerde İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın,  İyi Parti Genel Başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Akalın, “İyi Parti liderin değil, milletin partisidir. 100 yıl sonra yeniden Türk milliyetçilerini iktidar yapmaya, yeniden Türk çağını başlatmaya geliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, dava arkadaşlarımızı 8 Nisan pazartesi günü saat 13.00’te genel merkezimizde yapacağım kurultay süreci ve genel başkan adaylığı konulu basın açıklamama davet ediyorum” sözleriyle adaylığını duyurdu.

TIKLAYIN - İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın, genel başkanlığa aday oldu

Müsavat Dervişoğlu aday

Akşener’in aday olmayacağı duyurusunun hemen arkasından ise partinin TBMM Grup Başkanvekili İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, adaylığını duyurdu. Dervişoğlu şu açıklamayı yaptı:

"Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener, 27 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Olağanüstü Kurultayımızla ilgili bir açıklamada bulunmuş ve kapsamlı bir değerlendirmeyle birlikte aday olmayacaklarını kamuoyuna ilan etmişlerdir. Aldıkları kararı her zaman olduğu gibi saygıyla karşılıyorum. Böylesini kritik bir eşikte gelişmelere kayıtsız kalabilmem ve tarihin üzerime yüklediği sorumluluktan uzak durabilmem mümkün değildir.

Sürecin, usulüne ve geleneklerimize uygun olarak yürütülmesini temin amacıyla; Öncelikle partimizin kurulduğu günden itibaren büyük emekler sarf ederek bugünlere gelmesini sağlayan Kurucu Liderimiz ve aile büyüğümüz Sayın Meral Akşener’i ziyaret edip hayır duasını alacak, sonrasında da değerli dava arkadaşlarımız ve teşkilat mensuplarımızla birlikte partimizi TBMM’de temsil eden değerli milletvekillerimizle istişarelerde bulunacağım. Aldığımız kararın ülkemize, milletimize ve partimize hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ederim. 27 Nisan 2024 tarihinde yapılacak olan Seçimli Olağanüstü Kurultay’da Genel Başkanlığa aday olacağımı kamuoyunun bilgi ve takdirlerine arz eder, saygılar sunarım.''

TIKLAYIN - İYİ Parti'li Müsavat Dervişoğlu, genel başkanlığa adaylığını açıkladı

Koray Aydın aday

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Koray Aydın da Akşener'in duyurusunun ardından genel başkanlık için adaylığını açıkladı. Aydın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Büyük Türk milleti, Değerli İYİ Partililer, Bilindiği üzere İYİ Parti’miz, 27 Nisan 2024 tarihinde Seçimli Olağanüstü Kurultay kararı almıştır. Bu bağlamda kararın alındığı günden bu yana milletvekillerimiz, parti yöneticilerimiz, il ve ilçe başkanlarımız, kurultay delegelerimiz ve partimize emek vermiş pek çok dava arkadaşımızla yürüttüğümüz istişareler sonucunda Genel Başkan Adayı olmaya karar vermiş bulunmaktayım. Büyük fedakarlıklarla Partimizi kuran, bugünlere getiren, aldığı Olağanüstü Kurultay kararıyla Partimizin önünü açan ve yeniden aday olmayacağını açıklayan Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’e teşekkür ediyorum. Kurucu Teşkilat Başkanı olduğum ve bir evlat gibi büyüttüğümüz İYİ Parti’mizi yeniden ayağa kaldırmak, Türkiye’ye yeniden umut olmasını sağlamak ve Partimiz için emek veren bütün dava arkadaşlarımızı birlik, bütünlük ve kardeşlik hukukuyla bir araya getirmek amacıyla; kutlu bir yola çıkmış bulunuyoruz. Niyetimiz hayırdır, akıbetimiz hayır olsun. Yüce Allah yar ve yardımcımız olsun. Adaylığımla alakalı kapsamlı açıklamayı ilerleyen günlerde gerçekleştireceğim. Açıklamamızın yeri, tarihi ve saatini sosyal medya hesaplarımızdan duyuracağız."

TIKLAYIN - İYİ Parti'de Koray Aydın da genel başkanlığa aday

İddia: Kürşat Zorlu da adaylığını açıklayacak

Adaylığını açıklayan isimlerin yanı sıra İYİ Parti Ankara Milletvekili ve Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu'nun da Genel Başkan adayı olacağı iddia edildi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Zorlu'nun yakın çevresi adaylık iddiası ile ilgili sessizliğini korudu.