Dünya

İtalya'da Yargıtay'dan karar: Nazi selamının anma törenleri ya da özel toplantılarda kullanılması suç değil

Milano'da 2016'da yine anma töreni sırasında Nazi selamı veren 8 aşırı sağcının davasına bakan Yargıtay, selamın verilmesinin sadece 1952 tarihli "Scelba Yasası"nda belirlenen yasaklı faşist partinin yeniden kurulması ya da Nazi organizasyonlarına yönelik kullanılması halinde cezalandırılması gerektiğine hükmetti

20 Ocak 2024 07:52

İtalya'da Yargıtay, Nazi selamının sadece kamu düzenini bozma ya da yasaklı faşist partinin yeniden kurulmasına yönelik amaçlarda kullanılması halinde ceza gerektiren suç sayılması kararını verdi.

Ülkede dönemin aşırı sağcı çizgideki partisi İtalyan Sosyal Hareketi'ne (MSI) mensup üç militanın 7 Ocak 1978'de öldürülmesi dolayısıyla Roma'daki Acca Larentia Caddesi'nde düzenlenen bu yılki anmada 100 kadar kişinin Nazi selamı vermesine dair tartışmalar sürerken İtalyan Yargıtayı, dün bu selamlamayla ilgili bir davada tartışmalara yol açan başka bir karara imza attı.

Milano'da 2016'da yine anma töreni sırasında Nazi selamı veren 8 aşırı sağcının davasına bakan Yargıtay, selamın verilmesinin sadece 1952 tarihli "Scelba Yasası"nda belirlenen yasaklı faşist partinin yeniden kurulması ya da Nazi organizasyonlarına yönelik kullanılması halinde cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

Basındaki yorumlarda Yargıtay'ın bu kararıyla, anma törenleri ya da özel toplantılarda bu selamın yapılmasının cezai soruşturma kapsamının dışında sayılacağı ifade edildi.

Neo-faşist grup karara sevindi

Ülkedeki aşırı sağcı neo-faşist grup Casapound, yaptığı yazılı açıklamayla, Yargıtay'ın bu kararını "tarihi zafer" olarak değerlendirdi.

İtalya'da son olarak 7 Ocak'ta Roma'da Acca Larentia Caddesi'ndeki anmada Nazi selamının yapılması nedeniyle başlayan tartışmalarda ana muhalefetteki Demokratik Partinin (PD) lideri Elly Schlein, ülkedeki tüm neo-faşist grupların lağvedilmesi ve yasal düzenleme yapılması talebini yinelemişti. Schlein, Başbakan Giorgia Meloni'nin, 7 Ocak'taki son Nazi selamı olayına karşı mesafe koymamasını eleştirmişti.

Siyasete atıldığı ilk yıllarda İtalya'nın faşist dönemine ilişkin sempatisini gizlemeyen, iktidara geldikten sonra "faşizm döneminin tarihte kaldığı" açıklamalarıyla partisinin bu dönemle ilişkisine mesafe koymaya çalışan iktidarın büyük ortağı aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) lideri ve Başbakan Meloni, bu son tartışmaya dair yorum yapmamıştı.

İtalya'da Eylül 2022'deki genel seçimleri kazanarak aynı yıl ekim ayında iktidara gelen Meloni liderliğindeki aşırı sağcı FdI'nin köklerinin MSI'ya dayandığı ve FdI'nin logosundaki "alev" figürünün de MSI'dan geldiği belirtiliyor.