Dünya

İsveç'in NATO üyeliği için son engelin de bugün ortadan kalkması bekleniyor; Macaristan parlamentosunda oylanacak

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, geçen Cuma günü Macaristan'a bir ziyaret gerçekleştirmiş ve iki ülke arasında silah anlaşması imzalanmıştı

26 Şubat 2024 09:13

T24 Dış Haberler

Macaristan'ın bugün İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması ve Stockholm'ün bloğa katılımı önündeki son engeli de kaldırması bekleniyor. 

Macaristan parlamentosunda bugün yapılacak olan ve "sorunsuz geçmesi beklenen" oylama, İsveç'in NATO üyeliği konusundaki gecikmeyi sona erdirecek.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, geçen Cuma günü Macaristan'a bir ziyaret gerçekleştirmiş ve iki ülke arasında silah anlaşması imzalanmıştı. 

Finlandiya geçen yıl NATO üyesi olurken İsveç'in üyeliği Türkiye ve Macaristan'ın itirazları nedeniyle bekletilmişti. Türkiye, İsveç'teki PKK militanlarına karşı daha sert önlemler alınması talebiyle İsveç'in üyeliğini onaylamamıştı. Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması, Victor Orban yönetimindeki Macaristan'ı son engel haline getirdi. 

1814'ten bu yana bir savaşın tarafı olmamış olan İsveç ve Finlandiya'nın katılımı, ittifakın 1990'larda Doğu Avrupa'ya yönelmesinden bu yana gerçekleşen en önemli genişleme oldu. Ancak İsveç, son yıllarda ittifakla iş birliğini artırmış ve Afganistan gibi bölgelerdeki operasyonlara katkıda bulunmuştu. 

İsveç'in bloğa katılımı, NATO'nun kuzey kanadında savunma planlamasını geliştirecek gibi görünüyor. İsveç ayrıca Baltık Denizi koşullarına uygun son teknoloji denizaltılar ve yerli üretim Gripen savaş uçaklarından oluşan büyük bir filoyu da ittifaka getiriyor.