Ekonomi

İstanbul ve Ankara konut fiyat artışında Dubai'yi geçti

04 Mart 2024 10:27

Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank'a göre geçen yıl dünyada konut fiyatları en çok Ankara'da arttı. Fiyatların yüzde 102,7 arttığı Ankara'yı yüzde 77,6 ile İstanbul izledi. Dubai ise yüzde 18'lik artışla üçüncü sırada yer aldı.

Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank ‘Global Residential Cities Index’ araştırmasının 2023 yılı üçüncü çeyrek sonuçları Türkiye’nin büyük şehirlerinde yüksek enflasyonun ve düşük arzın tetiklediği konut krizini gözler önüne serdi. Dünyadaki 107 kenti kapsayan global konut fiyatları endeksine Türk şehirleri damga vurdu. Son bir yıllık fiyat artışına bakıldığında dünyada konut fiyatlarının en fazla arttığı şehir yüzde 102,7 ile başkent Ankara oldu. Başkenti yüzde 77 ile İstanbul takip etti. Türkiye’deki şehirlerini yüzde 18 artışla yıllardır gözde gayrimenkul yatırım destinasyonu olan Dubai, yüzde 14 ile Hırvatistan’ın başkenti Zagreb ve yüzde 12 ile Yunanistan’ın başkenti Atina izledi.

Son üç aylık fiyat artışına bakıldığında Ankara’daki fiyat artışının aralarında yapay adalarla dünyanın en yüksek binalarının da bulunduğu lüks projelerle bilinen Dubai’deki bir yıllık fiyat değişimini solladığı görülüyor. Başkentte üç ayda konut fiyatları yüzde 20 artarken İstanbul’da bu oran yüzde 17 seviyesinde oldu. Dubai’de yıllık artış yüzde 18 olurken üç aylık artış yüzde 2.6 seviyesinde gerçekleşti.

Avrupa’da fiyatlar düşüyor

Türkiye’de konut fiyatlarının hızlı artışının en büyük nedeni yüksek enflasyon nedeniyle yatırım amaçlı alımların çoğalması ve yetersiz kalan konut arzı. Avrupa’da ise konut piyasası pek iç açıcı değil. İsveç’in başkenti Stockholm yüzde 12’lik düşüşle konut fiyatlarının en çok gerilediği kent oldu. Avrupa’nın en büyük finans merkezi Frankfurt’ta da fiyatlar yüzde 10 düşmüş bulunuyor.

Almanya’da Hamburg’da yıllık bazda yüzde 7.9, Köln ile Münih’te yüzde 7.1 düşüş görülürken başkent Berlin’de yüzde 5.1 gerileme söz konusu. Paris’te yüzde 6.1, Amsterdam’da yüzde 5.7, Viyana’da yüzde 4, Londra’da yüzde 1.2 konut fiyatlarında düşüş oldu. İtalya’nın başkenti Roma’da ise konut fiyatları değişmedi.

Konut fiyatları en çok hangi 10 kentte arttı?

Kent Yıllık değişim(%)

Ankara 102.7
İstanbul 77.6
Dubai 18.0
Zagreb 14.0
Atina 12.0
Vilnius 11.6
Varşova 10.6
Perth 9.7
Sofya 8.8
Philadelphia 8.6