Ekonomi

İstanbul Planlama Ajansı: 2022’de 5 aileden 4’ünün derdi enflasyon, zam, fatura oldu; yüzde 80, ya hiç ya da kıt kanaat geçindiğini söyledi

18 Ocak 2023 06:35

Faturalardan gıdaya, kiralardan konut fiyatlarına yıl boyunca zam fırtınasının estiği 2022'de, Türkiye'nin metropol şehri İstanbul'da, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayamadan kıt kanaat geçindiği ortaya çıktı. 

İstanbul Planlama Ajansı tarafından gerçekleştirilen İstanbul Barometresi'nin yıllık sonuçlarına göre, yıl boyunca maddi yetersizliklerden dolayı normal şartlarda tükettiği gıdalara erişemeyenlerin oranı yüzde 60'ın altına inmedi.

Her beş katılımcıdan üçü yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtirken, bu oranın en yüksek olduğu ayın kasım olduğu görüldü.

Yüzde 80, ya hiç ya da kıt kanaat geçindiğini söyledi

Sözcü'nün aktardığı araştırmaya göre, İstanbul'da yaşayanların yüzde 80'i ya hiç ya da kıt kanaat geçindiğini belirtirken, ekonomik sorunlar, nisanda her beş İstanbulludan dördünün ev içi gündemi olarak zirveye ulaştı.

“2022'de vatandaşın ana gündemi fatura ve gıda zamları oldu”

Araştırmanın Türkiye ile ilgili sonucunda ise 2022'de vatandaşın ana gündeminin fatura ve gıda ürünlerine yapılan zamlar ile yüksek enflasyonun olması öne çıktı. Araştırmada, “2022, elektrik ve doğal gaz faturalarına yapılan zamlarla başladı, yüksek enflasyon ve akaryakıt zamları ile devam etti. Ağustos ayına kadar Türkiye gündeminde ilk sırada fatura ve gıda ürünlerine yapılan zamlar yer aldı” tespitleri yapıldı.

Araştırmada, sığınmacılar meselesinin de dönem dönem halkın gündeminde ön plana çıktığı aktarıldı.

En yüksek oranda borç alınan aylar, mayıs ve temmuz oldu

Araştırmada, İstanbulluların 2022 içinde aylık borçluluk durumları incelendiğinde en yüksek oranda borç alınan ayların mayıs ve temmuz olduğu görüldü.

“Alt sosyoekonomik statüye sahip dört katılımcıdan biri işten çıkarılmaktan korkuyor”

Araştırmada, alt sosyoekonomik statüye sahip dört katılımcıdan biri işten çıkarılmaktan korktuğunu belirtti. Katılımcıların kaygı durumları incelendiğinde genel ortalamanın 7,4 olduğu görüldü. Katılımcıların sosyoekonomik seviyesi düştükçe işten çıkarılma korkusunda artış yaşandı. İş arayan katılımcıların, kaygı seviyesinin ise 8,2 olduğu belirtildi.