Gündem

İstanbul Gaziosmanpaşa'da toprak kayması | 24 bina ve toplam 96 kişi tahliye edildi

Olay yerine çok sayıda AFAD ekibi sevk edil

19 Nisan 2024 20:37

Gaziosmanpaşa Yıldıztabya Mahallesi'nde bulunan alanda toprak kayması meydana geldi. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Toprak kaymasının yaşandığı alanda tahliye edilen bina sayısı 24'e yükselmiştir. Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir" denildi.

Gaziosmanpaşa Yıldıztabya Mahallesi Bahadır Sokak'ta saat 19.30 sıralarında toprak kayması meydana geldi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olayda 24 bina ve toplam 96 kişi tahliye edildi. Konuyla ilgili İstanbul Valiliği tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, "Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı alanda tahliye edilen bina sayısı 24'e yükselmiştir. Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları, 20 Nisan Cumartesi günü İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, AFAD ve ilçe belediyesi ekipleri tarafından yapılacaktır" ifadelerine yer verildi.

Tahliye edilen ev sahipleri belediyenin belirlediği otellerde konaklamak üzere evlerinden otobüsler ile alındı. Ekipler, risk taşıdığı gerekçesi ile sokağın giriş ve çıkışlarını araç ve yaya trafiğine kapatarak önlem aldı. Heyelan riskinin bulunduğu bölgedeki şantiye alanında ise çalışmaların devam ettiği görüldü.

"6 ay önce evlerde çatlamalar oluştu"

Tahliye edilen evlerden birinin sahibi olan Yasin Duran, "Evlerde çatlamalar oluştu, altı ay önce falan. Babamlar o durumu görünce ben evi boşaltmak zorunda kaldım. Bizimki de aşağıda kentsel dönüşüm yapılan yerin uç kısmında. İki hafta öncesinde falan evimizin aşağısındaki eski yıkılan evlerde heyelan oluştu. İçeride de bir kiracımız vardı. Ona 'Bak heyelan oluştu. İçeride mağdur olacaksın, Allah korusun canınızdan alacaksınız' dedik. Onlar da şu anda çıkardık, biz zaten daha öncesinden boşalttırdık. Bugün de durum ortada, çatlaklar oluştu. Bizim evin aşağısında zaten ufak bir heyelan oluşmuştu, şimdi de buraya kadar gelince de buradaki evleri boşalttılar" dedi.

Mahalle sakini Turhan Gani, "Benim evim bir üst tarafta, bizde herhangi bir sıkıntı yok ama işte arkadaşlarımızın yolun bu tarafı biraz sıkıntılı. Gördüğün gecekondu burası bizim evimiz. Yan tarafındaki gecekonduda çatlak var ama o heyelandan dolayı mıdır bilmiyorum tam olarak. Ama bu taraflarda büyük sıkıntı var. Bayağı kişi boşaltmıştı evlerini ama boşaltmayan arkadaşlar da vardı ve onların evlerine de şimdi belediye otobüs göndermiş. Sağ olsunlar, onları da otele yerleştirmişler öyle duydum" diye konuştu.

"Olayda ölen ya da yaralanan olmadı"

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"14 gecekondu etkilenmiş olup, bu gecekondulardan 3’ü kullanılamaz hale gelmiştir. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiş olup olay yerine çok sayıda AFAD ekibi sevk edilmiştir. Olayda ölen ya da yaralanan olmamıştır."

19.04.2024 günü saat 19.30 sıralarında Gaziosmanpaşa İlçesi Yıldıztabya Mahallesi Bahadır Sokakta bulunan alanda toprak kayması meydana gelmiştir.

Olaydan toplam 14 gecekondu etkilenmiş olup, bu gecekondulardan 3’ü kullanılamaz hale gelmiştir.

Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiş olup olay yerine çok sayıda AFAD ekibi sevk edilmiştir.

Olayda ölen ya da yaralanan olmamıştır.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur."