Politika

İstanbul’da ittifak ihtimali azalıyor: DEM, Başak Demirtaş’ı tartışıyor

CHP ile DEM kurmayları arasında sürdürülen ittifak görüşmelerinden beklenen sonuç alınamadı

31 Ocak 2024 15:07

Dem Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan’ın CHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan Özgür Özel’le yaptıkları seçim gündemli görüşmenin ardından iki parti kurmayları arasında sürdürülen ittifak görüşmelerinden beklenen sonuç alınamadı.

İki parti arasında kilit kentlerden en önemlisi olan İstanbul’da anlaşma zora girdi. DEM Parti’de cezaevindeki eski eşbaşkan Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın adı öne çıktı. Bu ihtimal, özellikle CHP seçmeni tarafından “AKP ile gizli pazarlık” yorumlarına neden oldu. DEM Parti, İstanbul’da en güçlü adaylarının Başak Demirtaş olduğunu kaydetti.

Kulislere yansıyan bilgilere göre, CHP ile DEM Parti arasında sürdürülen ittifak görüşmeleri Kürt seçmenlerin yoğun yaşadığı birçok il ve ilçenin yanı sıra İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin ve Hatay gibi büyükşehirlerde yoğunlaştı. Görüşmelerin başında Ankara Büyükşehir ve Bolu’nun yanı sıra Antalya, Konya, Kocaeli, Kayseri ve Samsun’da belediye başkan adayları çıkaracağını açıklayan DEM Parti, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Hatay ile ilgili müzakereler yürüttü. Ancak DEM Parti, CHP adaylarını desteklemek için sürdürdüğü görüşmelerde taleplerinden çoğuna olumlu yanıt alamadı.

İzmir detayı

Bu taleplerden biri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in tekrar aday gösterilmesiydi. DEM Parti İzmir’de Tunç Soyer’e sıcak baktıklarını, Soyer’in aday yapılması halinde aday çıkarmayacaklarını CHP’ye iletti. Ancak Soyer’in yerine Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın aday gösterilmesi DEM Parti’nin aday çıkarması ihtimalini güçlendirdi.

Mersin ve Adana son virajda

İki parti arasında sürdürülen ittifak görüşmelerinin ikinci etabı İstanbul, Adana, Mersin ve Hatay büyükşehir belediyeleri üzerinde yoğunlaştı. Görüşmelerde Mersin ve Adana’da ilerleme sağlandı. İki parti kulislerine yansıyan bilgiye göre, Mersin’de iki parti ittifak için sona yaklaştı.

İstanbul’a ilişkin iki parti arasında sürdürülen görüşmelerde beklenen ilerleme kaydedilmemesi üzerine Edirne Cezaevi’ndeki eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, geçtiğimiz hafta partisinin kendisine görev vermesi halinde büyükşehir belediye başkanlığına aday olabileceğini açıkladı. Demirtaş’ın adaylık açıklaması iki parti arasında İstanbul’a ilişkin sürdürülen ve zora giren ittifak görüşmelerini olumsuz etkiledi. Başak Demirtaş’ın bu çıkışının zamanlaması CHP yönetimi ve seçmeninin bir bölümü tarafından “manidar” olarak karşılandı.

DEM’de Demirtaş mesaisi

İstanbul’a yönelik sürdürülen görüşmelerde CHP’den istediğini alamayan DEM Parti, Başak Demirtaş’ın adaylığını kendi içinde tartışmaya başladı. Partide destek gören ‘İttifaksız seçime girme’ görüşünün İstanbul’da uygulamaya geçirilmesi ve bu kapsamda tabanın büyük bölümünün istediği Demirtaş’ın aday gösterilmesine yönelik talep, parti kurullarında sesli olarak ifade edilmeye başlandı. DEM’in İstanbul’dan aday çıkarma kararı alması halinde bu ismin Demirtaş olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İddia yalanlandı

DEM Parti'de adaylığı kamuoyunda merak konusu olan Başak Demirtaş'ın adaylık başvurusunda bulunduğu yönündeki iddianın ise doğru olmadığı belirtildi. DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, böyle bir açıklamasının olmadığını açıkladı.

Başvuru niteliğinde

DEM Parti Meclis Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de Demirtaş’ın adaylığına olumlu baktıklarını söyledi. Koçyiğit, “Başak hanımın yaptığı açıklama bizim için başvuru niteliğinde, ekstra başvuruya ihtiyaç duymuyoruz. Başak Demirtaş, bizim en güçlü adayımızdır. Ayın 3’ünde MYK toplantısı var, büyük kentlerde çıkaracağımız adayları tartışıp kamuoyuna duyuracağız” dedi.

TIKLAYIN - DEM Parti: Başak Demirtaş'ın yaptığı adaylık açıklaması bizim açımızdan resmi başvuru niteliğindedir