Dünya

İsrailli kaynaklar: İsrailli diplomatlar kademeli olarak Türkiye'ye geri dönmeye başladı

13 Mayıs 2024 16:10

T24 Dış Haberler

İsrailli kaynaklar, İsrail'in diplomatlarını bu ay itibariyle kademeli olarak Türkiye'ye geri göndermeye başladığını ifade etti. 

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'ya konuşan kaynaklar, "İsrail'in ayrılığı güvenlik gerekçeleriyle idi, bu sebeple İsrail diplomatlarını kademeli olarak geri göndermeye çalışıyor" dedi.

Bir Türk yetkili, İsrailli diplomatların Türkiye'deki görev yerlerine dönmeye başladığını belirtti. 

Karar, Türkiye'nin Gazze'ye aralıksız yardım girişi ve bölgede ateşkes sağlanana kadar İsrail'le ticareti durdurma kararı aldığı bir dönemde berildi. 

İsrailli kaynak, ilişkiler gergin olsa  iki tarafın diplomatik temsiliyeti düşürmediğine dikkat çekti. Kaynak, "İkili ilişkiler çok gergin olsa bile, olası riskleri değerlendirerek elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız. Bu sebeple diplomatların dönüşü kademeli ve dikkatli olacak" diye konuştu. 

İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırılarının ardından Gazze'yi hedef almaya başlamasından yaklaşık ik hafta sonra, 19 Ekim'de Türkiye ve birçok Orta Doğu ülkesindeki diplomatlarını güvenlik gerekçesiyle diplomatlarını geri çağırmıştı.

Türkiye ve İsrail arasında gerilim İsrail'in Gazze'ye saldırıları nedeniyle tırmansa ve karşılıklı sert açıklamalar yapılsa da iki taraf da büyükelçilerini görevden almadı. 

Türkiye, büyükelçisini istişareler için geri çağırsa da ülkedeki büyükelçilik ve konsoloslukları açık kaldı.