Dünya

İsrail tankları Han Yunus'un kalbine ulaştı; Hamas, "Talepler karşılanmazsa rehineler Gazze'den canlı çıkamaz" dedi

Gece boyunca süren çatışmaların ardından İsrail tankları, Pazar günü, Han Yunus'un kuzey-güney yönündeki ana yoluna ulaştı

11 Aralık 2023 08:17

T24 Dış Haberler

İsrail ordusunun güneydeki askeri operasyonu genişlemeye devam ediyor. İsrail tankları, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin kalbine ulaştı. Öte yandan Hamas, talepler karşılanmadığı sürece rehineleri canlı olarak kurtarmanın mümkün olmadığını söyledi. 

Gece boyunca süren çatışmaların ardından İsrail tankları, Pazar günü, Han Yunus'un kuzey-güney yönündeki ana yoluna ulaştı. Savaş uçakları da Han Yunus'un batısını vurdu. 

Rehine tehdidi

Pazar günü bir açıklama yapan Hamas, İsrail'in Filistinli tutukluları serbest bırakması yönündeki talepleri yerine getirilmediği takdirde, İsrailli rehinelerden hiçbirinin Gazze'den sağ çıkmayacağını söyledi. Hamas Sözcüsü Ebu Ubeyde, televizyonda yaptığı açıklamada hareketin "tüm esirlerin karşılığında tüm askerleri serbest bırakmaya hazır olduğunu" söyledi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 18 bin kişi İsrail saldırılarında öldü ve yaklaşık 49 bin 500 kişi de yaralandı. Öte yandan İsrail'de yapılan bir analiz, harekatın başlarında İsrail'in düzenlediği hava saldırılarında ölenlerin yüzde 61'inin sivillerden oluştuğunu ortaya koydu. 

Netanyahu, Biden ile görüştü: Han Yunus operasyonu 3-4 hafta sürecek

Haftalardır kuzeyde yoğunlaşan çatışmaların ardından İsrail geçen hafta güneyde kara harekatını başlatarak Han Yunus'a saldırdı. İsrail'in Kanal 13 televizyonunda yer alan bir habere göre; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hafta sonu ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Han Yunus'taki operasyonun tamamlanmasının üç ila dört hafta süreceğini söyledi.

Gazze Şeridi'nin neredeyse tamamında çatışmalar sürerken ve bölgeye çok az yardım ulaşırken, uluslararası yardım kuruluşları bölgedeki Filistinlilerin ciddi gıda, su ve diğer temel ihtiyaç maddeleri sıkıntısı çektiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres de ABD'nin Cuma günü bir ateşkes kararını engellemesinin ardından BM Güvenlik Konseyi'nin "otoritesinin ve güvenilirliğinin ciddi şekilde sarsıldığını" söyledi. Katar'da düzenlenen Doha Forumu'nda konuşan Guterres, "Söz veriyorum, pes etmeyeceğim" dedi.