Dünya

İsrail, savaştan kaçan Gazze nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı Refah'a saldırı planını onayladı; ancak ateşkes umudu sürüyor

İsrail'den yapılan açıklamada İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Refah'ın "operasyonel olarak ve nüfusun tahliyesi için hazırlandığı" belirtildi

16 Mart 2024 08:57

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, beş aydır devam eden savaşın ardından 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı Mısır sınırındaki Refah kentine saldırı planını onayladı. Öte yandan İsrail'in olası ateşkes görüşmeleri için Katar'a bir heyet daha göndermeyi planladığı bildirildi. Hamas dün ateşkes planına ilişkin önerisini arabuluculara iletmişti. 

Başbakan Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada planın onaylandığı belirtildi. Kente saldırmaması konusunda müttefiklerinden baskı gören İsrail, Refah kentinin Hamas'ın "son kalesi" olduğunu ve bölge sakinlerinin tahliye edileceğini söylüyor. 

İsrail'den yapılan açıklamada İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Refah'ın "operasyonel olarak ve nüfusun tahliyesi için hazırlandığı" belirtildi.

Açıklamada herhangi bir zaman dilimi verilmedi ve sahada ekstra hazırlıklar yapıldığına dair bir bilgi verilmedi. 

ABD: Planı görmedik ama görmek istiyoruz

Washington'da Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ABD'nin Refah planını görmediğini ancak görmek istediğini söyledi. Düzenli olarak düzenlediği brifingde Hamas'ın rehineler karşılığında ateşkes önerisinin mümkün olan sınırlar içinde olduğunu söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Avusturya'da gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'nin İsrail'den sivillerin zarar görmemesi de dahil olmak üzere Refah için net ve uygulanabilir bir plan görmesi gerektiğini söyledi.

Ateşkes görüşmelerinden hâlâ umut var

Arabulucular Refah'a yönelik bir saldırıyı önlemek ve açlıktan ölmeyi engellemek için gıda girişine izin verecek bir anlaşmaya varmakta hâlâ kararlılar.

Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Netanyahu'yu "daha fazla soykırım suçu işlemek için manevra yapmakla" suçladı ve "Bir anlaşmaya varmakla ilgilenmiyor" dedi. 

Hamas ilk resmî teklifini sundu

İsrail'in onayladığı ateşkes teklifinin üzerinden iki haftadan fazla bir süre geçtikten sonra Hamas, Perşembe günü arabuluculara bir aydan fazla bir süredir ilk resmi karşı teklifini sundu.

Cuma günü Reuters tarafından incelenen teklif, her iki tarafın daha önceki teklifleri gibi, yardımların girmesine izin verecek ve haftalar sürecek bir ateşkes sırasında İsrail hapishanelerinde tutulan yüzlerce Filistinliye karşılık onlarca İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını öngörüyor.

Hamas daha sonraki aşamada savaşı sona erdirmek için görüşmeler yapılması çağrısında da bulundu, ancak İsrail sadece geçici bir ateşkes için müzakere etmeye istekli olduğunu söyledi.