Dünya

İsrail savaş kabinesinde "yeni rehine anlaşması" çatlağı

Netanyahu ve Gallant, yeni bir rehine anlaşması yapmaktansa operasyonlara devam etmek gerektiğini düşünürken, Gantz ve Eisenkont yeniden bir rehine anlaşması yapılmasını istiyor

16 Ocak 2024 09:06

T24 Dış Haberler

İsrail'e savaşın gidişatı ve Gazze'nin geleceği konusunda ABD baskısı sürerken Cumartesi günü yapılan savaş kabinesi toplantısına yeni rehine anlaşması talepleri damgasını vurdu. Haaretz gazetesine göre toplantı, iki bileşen partinin bu konudaki farklı görüşleri olduğunu bir kez daha ortaya koydu. 

Savaş kabinesinde "yeni rehine anlaşması" çatlağı

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, iktidardaki Likud Partisi'nden Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi'nden bakanlar Benny Gantz ile Gadi Eisenkot arasında bir anlaşmazlık olduğunu yazdı. Habere göre Netanyahu ve Gallant, yeni bir rehine anlaşması yapmaktansa operasyonlara devam etmek gerektiğini düşünürken, Gantz ve Eisenkont yeniden bir rehine anlaşması yapılmasını istiyor. 

Görüşme hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre Netanyahu ve Gallant, Hamas'ın Gazze Şeridi üzerindeki kontrolü sona ermeden çatışmaların durdurulmasının İsrail'in güvenlik çıkarlarına zarar vereceği görüşünde. 

Katar ve Mısır arabuluculuğundaki görüşmelerden sonuç çıkmadı

Bir hükümet kaynağı, şimdiye kadar Katar ve Mısır'ın rehine anlaşması konusundaki önerilerinin İsrail'in şartlarını karşılamadığını; yeni rehine anlaşması görüşmelerinde ilerleme kaydedilemediğini söyledi. 

Haaretz gazetesine göre; Hamas anlaşmayı Gazze'deki çatışmaları sona erdirmek için kullanmak isterken, İsrail tüm rehineleri içermeyecek nispeten sınırlı bir insani yardım anlaşması istiyor. 

Hamas: Çatışmalar tamamen sona ermeden herhangi bir teklifi görüşmeyeceğiz

Katar ve Mısır son haftalarda, rehinelerin haftalar içinde aşamalı olarak serbest bırakılacağı uzun bir süreci içeren çeşitli teklifler sundu. Bu tekliflere göre Gazze'de yeni bir hükümet kurulması ve tam bir ateşkesin yürürlüğe girmesi öneriliyordu. 

Hamas'ın Lübnan'daki temsilcisi Usame Hamdan geçen hafta yaptığı açıklamada örgütünün çatışmaların tamamen sona ermesini içermeyen herhangi bir teklifi görüşmeyi reddettiğini söyledi.

Muhalefet lideri Yair Lapid, 7 Ekim'den bu yana geçen 100 günün anısına Tel Aviv'de düzenlenen mitingde konuştu. Lapid, "Yahya Sinvar'ı [Hamas'ın Gazze'deki lideri] Şubat ayında da öldürebiliriz, onu er ya da geç öldüreceğiz. Rehineler şimdi evlerine dönmeli" dedi. Lapid, rehinelerin kurtartılmasının daha acil bir hedef olduğunu söyledi. Muhalefet lideri ayrıca herhangi bir rehine anlaşması için tam destek sunacaklarını da açıkladı. 

Gazze'deki rehineler

Hamas tarafından 7 Ekim'de alıkonulan 240 kişinin yaklaşık yarısı Kasım ayındaki ateşkesle serbest bırakılmıştı. İsrail 132 kişinin Gazze'de kaldığını ve bunlardan 25'inin esaret altında öldüğünü söylüyor.