Gündem

İsrail ordusuna katılmak isteyen Türk vatandaşlarının ifadesi alınacak

Haklarında soruşturma başlatılması ve cezalandırılmaları gündeme gelebilir

17 Ocak 2024 12:55

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İsrail ordusuna katılmak istediklerini sosyal medyada duyuran Mine Gümüşkaya ve Umay Akçay hakkında verilen "soruşturmaya yer yok" kararına yapılan itirazı kabul etti.

Gümüşkaya ve Akçay, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ilk günlerinde sosyal medya hesaplarından "gönüllü asker" olarak İsrail ordusuna katılmak istediklerini açıklamışlardı. Bu açıklama, Türk kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Başsavcılık, yapılan itirazı inceledikten sonra, söz konusu şahısların açık kimlik ve adreslerinin tespit edilerek ifadelerinin alınmasına karar verdi.

Bu karar, Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinde düzenlenen "Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklamak" suçuna ilişkin olarak verildi. Söz konusu maddeye göre, "Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklamak" suçunun cezası, üç yıldan on yıla kadar hapis cezası.

Gümüşkaya ve Akçay'ın ifadeleri, İsrail ordusuna katılmak istediklerini doğrulamaları halinde, hakkında soruşturma başlatılması ve cezalandırılması gündeme gelebilir.

İki kadının karara itiraz eden avukatları ise, müvekkillerinin "Türkiye'nin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklamadığı"nı savunarak, karara itiraz etmişti.