Dünya

İsrail kara operasyonlarını genişletirken Netanyahu, savaştan sonraki günü konuşmayı reddediyor

İsrail Savunma Kuvvetleri, kalabalık mülteci kamplarına girdi

28 Aralık 2023 07:32

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara harekatını nüfusun yoğun olduğu mülteci kamplarına genişletirken, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun güvenlik yetkililerinin savaştan sonra Gazze'yi kimin kontrol edeceği ile ilgili plan yapılması talebini reddettiği belirtildi. 

İsrail'de yayın yapan Kanal 12'ye göre sonra günlerde Mossad ve Shin Bet istihbarat kurumlarının yanı sıra İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanlığı da "İsrail'in hedeflerine ulaştığını ilan ettiğinin ertesi günü" konulu bir toplantı yapılması için Başbakanlığa başvurdu. 

Habere göre bu taleplerin tümü, Netanyahu tarafından reddedildi. Kanala konuşan bir güvenlik kaynağı, "Zaman tükeniyor; Gazze'nin içindeki ve dışındaki tüm ilgili aktörlerle ilgili bir karar verilmesi gerekiyor. Amerikalılar, açıklama istiyor" dedi. 

Öte yandan İsrail basını, Netnayahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın yoğun bombardımandan vazgeçip Hamas liderlerinin daha isabetli bir biçimde hedef alınacağı bir savaş planını da görüşmeyi reddettiğini iddia etti. 

Britanya'da yayın yapan The Guardian gazetesi, savaş bittiği zaman Netanyahu'nun birlik hükümetinin dağılacağına dikkat çekerek, "Başbakan, koltuğunu korumak için böyle tartışmaları erteliyor olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden bir sözcü, "Savaştan sonraki gün" için bir kabine toplantısının tarihinin yaklaşık bir ay önce belirlendiğini ve önümüzdeki günlerde yapılacağını ifade etti. 

İsrail, çarşamba günü karada da Gazze'deki harekatını genişleterek, Deyr El Balah'ın yakınlarındaki kalabalık sığınmacı kamplarına girmeye başladı. 

İsrail'in Han Yunus ve Refah kentlerine de ağır hava saldırıları düzenlediği belirtildi.