Dünya

İsrail istihbaratının iki başkanından Biden'a çağrı: Netanyahu'yu Beyaz Saray'a davet etme

Biden, şimdiye kadar İsrail Başbakanı'nı Beyaz Saray'a davet etmeyi reddetti

01 Eylül 2023 11:56

T24 Dış Haberler

İsrail'in Şin Bet istihbarat servisinin iki eski başkanı, ABD Başkanı Joe Biden'a, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu önümüzdeki ay ABD'ye yapacağı ziyaret sırasında Beyaz Saray'a davet etmekten kaçınması çağrısında bulundu.

1995-2000 arasında Shin Bet'in başında bulunan Ami Ayalon, "Netanyahu'nun Washington'a yapacağı resmi bir ziyaretin, yargı sistemini zayıflatmak ve İsrail'de otoriter bir rejim kurmak amacıyla liderliğini yaptığı hükümet darbesini meşrulaştırmak olarak görüleceği" uyarısında bulundu.

Ayalon, "ABD başkanından aramızdaki ittifakın İsrail'in Bağımsızlık Bildirgesi ruhuna uygun kimliğini korumasını gerektirdiğini açıkça ifade etmesini bekliyoruz" dedi.

2005-2011 arasında Shin Bet'in başkanlığını yapan Yuval Diskin ise daha da ileri giderek Biden'a yargıdaki revizyonu durdurana kadar Netanyahu ile görüşmekten kaçınması çağrısında bulundu.

Diskin, "Eğer bu derhal gerçekleşmezse, korkarım ki bu süreçler geri döndürülemez hale gelecek ve İsrail Devleti ile Amerika'nın Orta Doğu'daki çıkarlarına stratejik zarar verecek" dedi. Diskin, "Başbakan Netanyahu, ABD ile İsrail arasındaki stratejik ilişkiye ve ABD'nin Orta Doğu'daki stratejik çıkarlarına ciddi zarar veriyor" dedi.

İsrail'de darbe karşıtı mitinglerde konuşma yapan Diskin ayrıca, Netanyahu'yu devam eden ceza davalarından kaçınmak için yargı revizyonunu teşvik etmekle suçladı ve bunun ikincil amacının İsrail'i "içi boş bir demokrasiye" dönüştürmek olduğunu sözlerine ekledi. Diskin, İsrail ordusunun zayıflamasının, özellikle de yedek askerlerin görev yapmayı reddetmesinden etkilenmesinin, İsrail'e verdiği zararın şimdiden görülmeye başlandığı uyarısında bulundu.

"Netanyahu, Hazine, Ulusal Güvenlik ve Ulusal Direnç gibi kritik bakanlıkların Batı Şeria'nın fiilen ilhakını teşvik etmeye ve böylece iki uluslu bir apartheid devleti kurmaya çalışan aşırı sağcı, ırkçı Yahudi üstünlükçülerinin elinde olduğu gayrimeşru bir hükümet kurdu" diye ekleyen Diskin, İsrail'in, "stratejik bir müttefikten stratejik bir yüke" dönüşebileceğini belirtti.

Netanyahu ve Biden'ın bu ay içinde görüşmesi bekleniyor

Biden, şimdiye kadar İsrail Başbakanı'nı Beyaz Saray'a davet etmeyi reddetti. Netanyahu da Ron Dermer dışındaki bakanlarının Washington'u ziyaret etmesini yasaklayarak üst düzey ABD'li yetkilileri İsrailli mevkidaşlarıyla başkent dışında görüşmeye zorladı.

Netanyahu, Biden'ın bu yaz başında yaptığı bir telefon görüşmesinin ardından kendisini Beyaz Saray'a davet ettiğini iddia etse de ABD Başkanı zaman ya da yer konusunda bir taahhütte bulunmadan sadece bu yıl içinde bir ara görüşeceklerini söyledi.

Yakın zamana kadar görüşmenin New York'taki BM Genel Kurulu'nun oturum aralarında gerçekleşeceği varsayılıyordu. Ancak Netanyahu ve Biden'ın eylül ayının son hafta sonunda Washington'da bir araya gelme olasılığı giderek artıyor.