Dünya

İsrail, İran'ın Şam Büyükelçiliği konutunu vurmuştu; ABD, Tahran'ın olası yanıtlarına karşı alarmda

İran Cumhurbaşkanı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Muhammed Cemşidi de Washington'un Tahran'dan Amerikan tesislerini hedef almamasını istediğini aktardı

06 Nisan 2024 11:34

T24 Dış Haberler

İsrail'in Suriye'deki İran Büyükelçiliği'ni vurmasına karşılık olarak Tahran'ın bölgedeki İsrail ya da ABD varlıklarını hedef alabileceği ve ABD'nin buna karşı teyakkuzda olduğu ileri sürüldü. 

Reuters haber ajansına konuşan ABD'li bir yetkili, İsrail'in Suriye'deki İran elçiliğini vurmasına karşılık olarak İran'ın bölgedeki İsrail ya da ABD varlıklarını hedef alabileceği olası bir saldırıya karşı ABD'nin teyakkuzda olduğunu ve hazırlık yaptığını söyledi.

Yetkili, CNN'in önümüzdeki hafta içinde bir saldırı olabileceği yönündeki haberini doğrularken "Kesinlikle yüksek bir teyakkuz halindeyiz" dedi.

İsrail savaş uçakları, İran'ın Şam'daki büyükelçiliğini bombalamış; saldırıda üst düzey İran Devrim Muhafızları komutanı ölmüştü. 

TIKLAYIN | İsrail, İran'ın Şam Büyükelçisi'nin konutunu vurdu: En az 7 kişi öldü

Pentagon, ABD'nin saldırıdan sonra İran'la temasa geçerek saldırıdan sorumlu olmadıklarını söylediğini açıkladı. Pentagon Basın Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh bu hafta başında yaptığı açıklamada "İsrailliler tarafından saldırıları ya da Şam'daki saldırılarının hedefi konusunda bilgilendirilmedik" dedi.

Nasrallah: Saldırı bir dönüm noktası ve İran'ın cevabı gelecek

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, dün yaptığı açıklamada İsrail'in İran'ın Şam konsolosluğunu vurmasının bir "dönüm noktası" olduğunu ve İran'ın cevabının "kesinlikle geleceğini" söyledi.

Nasrallah, televizyonda yaptığı konuşmada bölgenin, İsrail'in İran'a vereceği olası bir tepkinin ardından yaşanabileceklere karşı hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Yanıtın zamanlamasının İran'a bağlı olduğunu söyleyen Nasrallah, "Bugün, yarın, birkaç gün sonra, bir ay sonra İran İsrail'e karşılık verecektir" dedi. 

"ABD, İran'dan Amerikan tesislerini hedef almamasını istedi"

İran Cumhurbaşkanı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Muhammed Cemşidi de Washington'un Tahran'dan Amerikan tesislerini hedef almamasını istediğini aktardı. 

Cemşidi, X hesabından yaptığı paylaşımda "ABD, İran'dan Amerikan tesislerini hedef almamasını istedi" diye yazdı. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir yetkili Al Arabiya İngilizce'ye yaptığı açıklamada bu iddianın doğru olmadığını belirterek "tek kelimeyle yanlış, İran'ın uydurması" dedi.