Dünya Basınında Bugün

İsrail'in teklifi, ateşkes görüşmeleri için umutları artırdı; Türkiye-ABD ilişkileri Yunan basınında | Dünya Basınında Bugün

30 Nisan 2024 09:24

T24 Dış Haberler

Britanya sağlık servisi Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) bugün, cinsiyet ideolojisine karşı önemli bir değişimle, cinsiyetin biyolojik bir mesele olduğunu ilân edecek. İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, bir dizi zarar verici krizin ardından İskoç Ulusal Partisi'ne istikrar kazandırabilecek yeni bir liderin önünü açmak için dün İskoçya'nın birinci bakanı görevinden ayrıldı. Gazze Şeridi'ndeki ateşkes görüşmeleri için bir umut ışığı sunan İsrailli müzakereciler, ateşkesin ilk aşamasında Hamas'ın serbest bırakmasını istedikleri rehine sayısını azalttı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazartesi günü bir araya gelerek Gazze'de ateşkes ihtiyacının yanı sıra Washington ve Riyad arasındaki ikili ilişkilerin arttırılması konusunu ele aldı. Yunanistan'ın önde gelen yayın organlarından eKathimerini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ile ilişkileri yenilemeye ihtiyacı olduğunu ancak İsrail'e yönelik ihracat kısıtlaması nedeniyle Kongre'nin buna engel olabileceğini yazdı. 

30 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | NHS, cinsiyetin biyolojik bir gerçek olduğunu açıklayacak

Britanya sağlık servisi Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) bugün, cinsiyet ideolojisine karşı önemli bir değişimle, cinsiyetin biyolojik bir mesele olduğunu ilân edecek.

Sağlık hizmetlerinin anayasasında bakanlar tarafından önerilen değişiklikler ilk kez trans kadınları sadece kadınlara özel servislerden men edecek ve kadınlara özel bakım için aynı cinsiyetten bir doktor talep etme hakkı verecek.


The Guardian | Koalisyon kumarının SNP krizini tetiklemesinin ardından Hamza Yusuf başbakanlıktan ayrıldı

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, bir dizi zarar verici krizin ardından İskoç Ulusal Partisi'ne (SNP) istikrar kazandırabilecek yeni bir liderin önünü açmak için dün İskoçya'nın birinci bakanı görevinden ayrıldı.

Büyük ölçüde parti yöneticileri tarafından organize edilen dramatik açıklama gününde eski lider olan John Swinney hızla yerine geçecek favori olarak ortaya çıkarken, başbakan istifa edeceğini açıkladı.


The New York Times | İsrail'in teklifi, ateşkes görüşmeleri için umutları artırdı

Üç İsrailli yetkilinin New York Times'a yaptığı açıklamaya göre Gazze Şeridi'ndeki ateşkes görüşmeleri için bir umut ışığı sunan İsrailli müzakereciler, ateşkesin ilk aşamasında Hamas'ın serbest bırakmasını istedikleri rehine sayısını azalttı.

Ateşkes görüşmeleri haftalardır durma noktasında. Yetkililerden ikisine göre, yeni teklifle birlikte İsrail'den orta düzey bir heyet görüşmeleri yeniden başlatmak üzere bugün Hamas'ın da katılmayı kabul etmesi halinde Kahire'ye uçmayı planlıyor. 


Al Arabiya | Suudi Arabistan Veliaht Prensi, ABD Dışişleri Bakanı ile görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazartesi günü bir araya gelerek Gazze'de ateşkes ihtiyacının yanı sıra Washington ve Riyad arasındaki ikili ilişkilerin arttırılması konusunu ele aldı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Veliaht Prens bin Salman arasındaki görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bakan, Gazze'ye yönelik insani yardımların artırılmasının, Gazze'de rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına alan acil bir ateşkese varılmasının ve çatışmanın daha fazla yayılmasının önlenmesinin önemini vurguladı" denildi.


eKathimerini | Erdoğan'ın ABD ile sıfırlanmaya ihtiyacı var ancak Kongre buna engel olabilir

Yunanistan'ın önde gelen yayın organlarından eKathimerini, "Erdoğan'ın ABD ile sıfırlanmaya ihtiyacı var ancak Kongre buna engel olabilir" başlıklı bir editör seçimi yazı yayımladı.

Tyler Stapleton and Sinan Ciddi imzalı yazıda, "Türkiye, Hamas'a kayıtsız şartsız desteğini ilan ederken ABD ile yeniden verimli bir ilişki kurmaya çalışarak imkansızı deniyor ve Kongre de buna karşılık vermeye hazırlanıyor olabilir" ifadeleri kullanıldı. 

"Erdoğan'ın İsrail karşıtı duruşu sağlam olsa da, eylemleri, dava adına maddi çıkarlarını feda etmeye her zaman hazır olmadığını gösteriyor" denilen yazıda, "Vatandaşlar İsrail yanlısı işletmeleri desteklemekten caydırılsa da, oğlunun sahibi olduğu bir şirket de dahil olmak üzere Türk şirketleri İsrail ile ticaret yapmaya devam etti. Bu ikiyüzlü tutum Türkleri kızdırdı ve Erdoğan'a yerel seçimlere mal olmuş olabilir" ifadeleri kullanıldı. 

54 ürün grubuna getirilen ihracat kısıtlamasının hatırlatıldığı yazıda, "Kongre ve Beyaz Saray, Türkiye'yi bu siyasi amaçlı boykotlar nedeniyle cezalandırmak ve diğer ülkeleri benzer eylemlerde bulunmaktan caydırmak için uzun süredir yürürlükte olan yasaları ve yetkileri kullanarak bu çabanın önünde durabilir ve durmalıdır" denildi.