Dünya

İsrail'in Suriye'deki konsolosluğu vurmasının ardından İran intikam sözü verdi

"Verilen karşılık aynı boyut ve sertlikte olacak"

02 Nisan 2024 07:30

T24 Dış Haberler

İran, İsrail savaş uçaklarının Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunu vurarak aralarında üst düzey bir İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı da bulunan 11 kişiyi öldürmesinin ardından intikam sözü verdi. 

İran'ın liderleri, pazartesi akşamı yaptıkları açıklamada diplomatik misyona yapılan saldırının "emsalsiz" olduğunu söyledi ve sert bir şekilde karşılık verileceğini vurguladı. 

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, "Biz bu saldırının tüm diplomatik normları ve uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini düşünüyoruz" dedi. 

Bakan, "(İsrail Başbakanı) Binyamin Netanyahu, Gazze'deki üst üste başarısızlıkları ve Siyonist hedeflerine ulaşamaması nedeniyle akli dengesini tamamen yitirdi" dedi.

İran'ın Suriye Büyükelçisi Hüseyin Ekbari de İsrail'e "aynı büyüklükte ve sertlikte" bir karşılık verileceğini vurguladı.

Ekbari, Suriye'nin başkentindeki konsolosluğun F-35'lerden atılan 6 füzeyle vurulduğunu ve enkazdaki cesetlere hala kimlik tespiti yapılmaya çalışıldığını ifade etti.

Konsolosluğun yakınlarında bulunan büyükelçilikte çalışan Ekbari, İsrail'den korkmadıklarını ve İran'ın Gazze'ye desteğinin süreceğini belirtti. 

İsrail'in pazartesi akşamki saldırısında öldürülenlerin arasında Suriye'de ve Lübnan'da önemli görevler üstlenen İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ve onun sağ kolu General Hacı Rahimi de bulunuyordu. Saldırıda hayatını kaybedenler arasında İran'ın kıdemli diplomatları da olduğu bildirildi.