Kültür-Sanat
Deutsche Welle

İsrail’in şarkı sözleri Eurovision’a takıldı

22 Şubat 2024 18:14

Eurovision şarkı yarışması organizatörü EBU, İsrail’in yarışmaya katılacağı şarkının incelendiğini duyurdu. Şarkının Hamas’ın 7 Ekim saldırısına atıf ve siyasi mesajlar içerdiği iddia ediliyor.

İsrail'in, 7-11 Mayıs tarihlerinde İsveç'te yapılacak Eurovision şarkı yarışmasına katılacağı "Ekim Yağmuru" (October Rain) adlı şarkı, yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından incelemeye alındı.

EBU yaptığı açıklama ile İsrail'in şarkı sözlerinin "siyasi mesaj içerdiği" iddiası nedeniyle inceleme başlatıldığını duyurdu, İsrail kamu yayın kuruluşu Kan ile "gizli" yürütülen görüşmelerin de sürdüğüne dikkat çekti.

Açıklamada ayrıca, "Bir şarkı, herhangi bir gerekçeyle kabul edilemez bulunduğunda, yarışma kurallarına uygun olarak yeni bir şarkı veya yeni şarkı sözleri sunma fırsatı verilir" bilgisi paylaşıldı.

Eurovision, kendisini siyasi olmayan bir yarışma olarak tanımlıyor ve bu kuralı ihlal ettiği düşünülen yarışmacıları diskalifiye edebiliyor.

Siyasi içerik iddiası

İsrail'in yarışmaya katılacağı şarkının sözleri basına sızmış, Hamas'ın 7 Ekim saldırısına atıf içerdiği gerekçesiyle tartışmalara yol açmıştı.

İsrail'in Hayom gazetesi, yarışmada şarkıcı Eden Golan tarafından seslendirilecek parçada "Nefes alacak hava kalmadı" ve "Hepsi iyi çocuklardı, her biri" gibi ifadelerin yer aldığını duyurmuş, bunun Hamas'ın 7 Ekim saldırıları sırasında sığınaklara saklanan insanlara açık bir ima olduğuna dikkat çekmişti.

Yarışmada İsrail’i şarkıcı Eden Golan temsil edecek
 
Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle