Dünya

İsrail-Hamas savaşı: Ateşkes, insani mola ve çatışmaların durdurulması arasındaki fark ne?

Aralarında ABD ve İngiltere'nin de bulunduğu çok sayıda ülke, Hamas-İsrail savaşında Gazze'den Filistinlilerin çıkmasına ve yardımların Gazze'ye ulaşmasına izin verecek insani molalar verilmesi çağrısında bulunuyor

03 Kasım 2023 14:21

T24 Dış Haberler

Aralarında ABD ve İngiltere'nin de bulunduğu çok sayıda ülke, Hamas-İsrail savaşında Gazze'den Filistinlilerin çıkmasına ve yardımların Gazze'ye ulaşmasına izin verecek insani molalar verilmesi çağrısında bulunuyor. 

Ancak yardım kuruluşları ve BM raportörleri de dahil olmak üzere diğerleri derhal ateşkes çağrısında bulunuyor. 

ABD ve İngiltere ise "İsrail'in kendini savunabilmesi gerektiğini ve ateşkesin sadece Hamas'a yarayacağını" söyleyerek bu fikre karşı çıkıyor.

Bazı Britanya milletvekilleri çatışmaların durdurulması çağrısında bulunurken, bu çağrı Britanya Başbakanı Rishi Sunak ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu tarafından reddediliyor. 

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Peki, "ateşkes", "insani mola" ve "çatışmaların durdurulması" arasındaki fark nedir?

Ateşkes

Ateşkes, terimsel anlam olarak savaşan taraflar arasındaki her türlü saldırının geçici olarak durdurulması anlamına geliyor. 

İsrail-Hamas savaşında ilan edilecek bir ateşkeste her iki tarafın da çatışmaları durdurmak için resmi ve siyasi bir anlaşmaya varmaları gerekir. 

Ateşkes, İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesini ve muhtemelen Hamas'ın elindeki tüm rehineleri serbest bırakma taahhüdünü içerecek.

Anlaşma sadece belirli bir bölgeyi değil, İsrail ve Filistin topraklarının tüm coğrafi alanını kapsayacak. 

Çatışmaların durdurulması

Genellikle ateşkes ile eş anlamlı olarak kullanılan "çatışmaların durdurulması" durumu, iki tarafın saldırılarının durması anlamı taşısa da ateşkes gibi siyasi ve resmi bir durumu ifade etmez. 

Sonuçları itibarıyla ateşkes ile benzer olsa da ateşkesten daha az yapılandırılmış bir süreçtir.

İki taraf arasında hedefler, zaman çizelgeleri ve izleme ile tamamlanmış siyasi bir anlaşma teşkil etmez.

İnsani yardım amaçlı duraklama

Bu bir ateşkes değil, insani yardımın çatışma bölgesine girmesine ve muhtemelen ihtiyacı olanların veya aşırı tehlikede olanların çatışma bölgelerinden güvenli bir şekilde ayrılmalarına izin vermek için çatışmaların geçici olarak durdurulması anlamına gelir.

İnsani yardım molaları tüm çatışma bölgesini kapsamak zorunda değil ve daha küçük bir alanla sınırlı olabilir. Genellikle kısadır, bazen sadece birkaç saat sürer.

İsrail-Hamas savaşında aralarında ABD ve Britanya'nın olduğu ülkeler bir ateşkestense insani yardım amaçlı duraklama öneriyor. İsrail, savaşın başlangıcından beri Gazzelilere şehrin kuzeyinden güneyine gitmelerini söylüyor. 

Ancak BBC, İsrail’in 'güvenli' olarak nitelendirdiği Gazze'nin güneyine saldırılar düzenlediğini kanıtladı. 

TIKLAYIN | BBC, İsrail’in 'güvenli' olarak nitelenen Gazze'nin güneyine saldırılar düzenlediğini kanıtladı