Dünya

İsrail-Hamas savaşı, Altın Küre Ödülleri'ni nasıl etkileyecek?

Ünlüler ve menajerleri, ödül töreninde İsrail-Hamas savaşı hakkında ne söyleyecekleri konusunda ikiye bölünmüş durumda

07 Ocak 2024 10:40

T24 Dış Haberler

Oscar'ın habercisi olan Altın Küre Ödülleri, bu akşam düzenlenecek bir törenle sahiplerini bulacak. Ancak ünlüler ve menajerleri, ödül töreninde İsrail-Hamas savaşı hakkında ne söyleyecekleri konusunda ikiye bölünmüş durumda. 

Son yıllarda Meryl Streep, Russell Crowe ve Michelle Williams gibi ödül sahipleri cinsel taciz, küresel mülteci krizi, kürtaj hakları ve Ukrayna savaşı gibi konuları ödül konuşmalarına dahil etmişti. Ancak ABD merkezli The New York Times gazetesine göre; İsrail-Hamas savaşına ilişkin her iki taraftan da yapılabilecek konuşmalar "karmaşık ve riskli" görülüyor. 

Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde Norman Lear Eğlence, Medya ve Toplum Merkezi'ni yöneten Martin Kaplan, "Bu çok tehlikeli bir konu - özellikle kırmızı halıda ya da kabul konuşmalarında birilerini rahatsız etmeyecek hiçbir yanıt yok" yorumunda bulundu. 

İsrail-Hamas savaşına yönelik tepkiler ABD'nin pek çok yerinde olduğu gibi Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı Hollywood'u da sarsmıştı. Bir tarafta İsrail'e ateşli bir destek var. Diğer tarafta ise Filistin davasını 2020 yazında ABD'yi kasıp kavuran ırksal ve sosyal adalet hareketlerinin bir uzantısı olarak görenler var. 

"Savaş hakkında bir şey söylemeyin" tavsiyesi

Ödül sezonunu ciddi bir şekilde başlatan Altın Küre öncesinde, bazı reklamcılar ve menajerler ünlü müşterilerine İsrail-Hamas savaşı hakkında hiçbir şey söylememelerini tavsiye ediyor. Öte yandan Hollywood'un önde gelen bazı iletişim firmaları Gazze'deki rehinelere destek amacıyla sarı kurdele takılmasını teklif etti. 

Altın Küre'nin ardından Screen Actors Guild Awards, Independent Spirit Awards ve British Academy Film Awards'ın da yer alacağı törenler geçidi 10 Mart'ta Akademi Ödülleri ile son bulacak.