Dünya

İsrail, Guterres'in yorumlarından sonra BM çalışanlarına vize vermeyeceğini açıkladı

25 Ekim 2023 15:13

T24 Dış Haberler

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yorumlarından sonra ülkeye BM temsilcilerinin girmesini yasakladıklarını açıkladı. Gutterres, Hamas'ın İsrail'e yaptığı 7 Ekim saldırılarını değerlendirirken Filistin halkının on yıllardır işgal altında yaşadıklarını göz önünde bulundurmak gerektiğini söylemişti. 

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, bugün ordu radyosuna yaptığı açıklamalarda, "Guterres'in yorumları sebebiyle BM temsilcilerine bize vermeyi reddedeceğiz. 

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths'in vize başvurusunu şimdiden reddettiklerini ifade eden Erdan, "Onlara bir ders vermenin zamanı geldi" dedi. 

Erdan, Guterres'in istifasını da istemişti. İsrail'in vize yasağının BM'nin yardım çalışanlarını kapsayıp kapsamayacağı bilinmiyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres dün, Gazze'de insani hukukun "açık" ihlallerini gördüklerini ifade etti ve endişelerini dile getirdi. 

Guterres, hem sivillerin "canlı kalkan" olarak kullanılmasını kınarken, hem de güney Gazze'nin tahliye emrinden sonra bombalanmasını kınadı. 

Salı günü yaptığı değerlendirmelerde Guterres ayrıca 7 Ekim'de Hamas'ın düzenlediği saldırının "dış olay ve etkilerden bağımsız olmadığını" ifade etti.