Dünya Basınında Bugün

İsrail, Gazze'yi kuşatırken sivil ölümlere tepkiler artıyor; Hizbullah lideri sessizliğini bozacak | Dünya Basınında Bugün

03 Kasım 2023 09:59

T24 Dış Haberler

New York Times, İsrail ordusunun Gazze Şehri'ni kuşatmayı tamamladığını açıkladığı sırada bir Birleşmiş Milletler kurumunun İsrail'in Gazze'ye yaptığı yoğun hava saldırılarının bir savaş suçu sayılabileceğini söyledi. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, potansiyel olarak nükleer savaş kadar ciddi olduğunu söylediği bir tehditle mücadele etmeye çalışırken, en gelişmiş teknoloji şirketlerinin ilk kez hükümetlerin yapay zeka araçlarını incelemesine izin vereceğini duyurdu. Yunanistan'da iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin muhalefetteki SYRIZA'ya karşı yüzde 22,8 puan önde olduğunu gösteren yeni bir anket yayımlandı. Lübnan'daki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah bugün Hamas ile İsrail arasında savaşın başlamasından bu yana haftalardır süren sessizliğini, Gazze'deki çatışmalar sürerken bölgeyi etkileyebilecek bir konuşmayla bozacak.

3 Kasım 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Sunak, önde gelen teknoloji firmalarının hükümetlerin yapay zeka araçlarını incelemesine izin vermesi gerektiğini söyledi

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, potansiyel olarak nükleer savaş kadar ciddi olduğunu söylediği bir tehditle mücadele etmeye çalışırken, en gelişmiş teknoloji şirketlerinin ilk kez hükümetlerin yapay zeka araçlarını incelemesine izin vereceğini duyurdu.

Meta, Google DeepMind ve OpenAI gibi şirketler, yetkililerin insanlarla rekabet edebilecek sistemler geliştirme yarışını yavaşlatacağını söylediği bir hareketle, düzenleyicilerin en son yapay zeka ürünlerini halka sunmadan önce test etmelerine izin vermeyi kabul etti.

Sunak duyuruyu dün Bletchley Park'ta düzenlenen ve aralarında dünyanın en zengin adamı Elon Musk, ABD Başkan Yardımcısı ve Avrupa Komisyonu Başkanı'nın da bulunduğu geniş bir grubun katıldığı iki günlük bir zirvenin ardından yaptı.


eKathimerini | Yunanistan'da iktidar partisi anketlerde üstün

Yunanistan'da iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin muhalefetteki SYRIZA'ya karşı yüzde 22,8 puan önde olduğunu gösteren yeni bir anket yayımlandı. 

Pazarlama araştırma şirketi MRB Hellas tarafından Open TV kanalı için yapılan ankete göre muhafazakar Yeni Demokrasi yüzde 38 oy oranına sahipken, onu SYRIZA yüzde 15,2 ile, sosyalist PASOK yüzde 13,9 ile, Komünist Parti yüzde 9,6 ile takip ediyor. 

Katılımcıların endişe duyduğu başlıca konular; yüzde 52,2 ile enflasyon, yüzde 25,4 ile ekonomik büyüme, yüzde 21,3 ile sağlık, yüzde 16,6 ile de harcanabilir gelirler. Ayrıca ankete katılanların yüzde 56,3'ü ülkenin yanlış bir yöne gittiğini düşünürken, yüzde 26,2'si işlerin ne iyiye ne de kötüye gittiğini ve yüzde 16,6'sı da genel durumun iyi gittiğini düşünüyor. 

Ekathimerini, son anketin yakın zamanda yapılan diğer anketleri teyit ettiğini yazdı. Bu durumda Yeni Demokrasi Partisi baskın parti olma konumunu koruyor. SYRIZA düşüş eğilimin ve PASOK ile yakın bir yarış içinde. Yanı sıra komünistler de yükselme eğiliminde. 


New York Times | Askerler Gazze Şehri'ni kuşatırken İsrail'e tepki artıyor

New York Times, İsrail ordusunun Gazze Şehri'ni kuşatmayı tamamladığını açıkladığı sırada bir Birleşmiş Milletler kurumunun İsrail'in Gazze'ye yaptığı yoğun hava saldırılarının bir savaş suçu sayılabileceğini söyledi. 

Beyaz Saray yetkilileri, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'den insani gerekçelerle saldırılarına ara vermesini isteyeceğini belirtti. 


The Washington Post | İsrail'in işgali genişlerken riskler artıyor

The Washington Post, küçük baskınların İsrail ordusunun kara harekatının önünü açtığını ve askerlerin şehir merkezine yaklaştığını belirtirken, siviller için durumun daha da kötüleşebileceğini belirtti. 


Al Jazeera | Gazze'de çatışmalar sürüyor; İsrail güçleri Batı Şeria'da çok sayıda Filistinliyi öldürdü

İsrail Gazze'ye yönelik ölümcül hava saldırılarını sürdürürken, ordu Gazze Şehrini kuşattığını açıkladı.

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskında en az dört Filistinli öldürüldü.


Al Arabiya | Hizbullah lideri İsrail-Hamas savaşı konusunda haftalardır süren sessizliğini bozacak

Lübnan'daki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah bugün Hamas ile İsrail arasında savaşın başlamasından bu yana haftalardır süren sessizliğini, Gazze'deki çatışmalar sürerken bölgeyi etkileyebilecek bir konuşmayla bozacak.

Hamas militanlarının 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nden İsrail'e eşi benzeri görülmemiş bir saldırı başlatmasının ardından Lübnan'ın güney sınırı, özellikle İsrail ile Filistinli grubun müttefiki Hizbullah arasında, daha geniş çaplı bir yangın korkusunu körükleyen kısasa kısas çatışmalara sahne oldu.

Nasrallah'ın merakla beklenen konuşması Cuma günü saat 15:00'te Hizbullah'ın kalesi olan Beyrut'un güney banliyölerinde İsrail bombardımanlarında ölen savaşçıların anısına düzenlenecek bir etkinlik kapsamında yayımlanacak.