Dünya

İsrail'e tedbir kararından sonra Ankara-Washington hattında ilk temas: Fidan ve Blinken görüşmesinde gündem Gazze'deki insani kriz

10 Nisan 2024 21:46

Türkiye'nin İsrail'e karşı yeni tedbirler uygulama kararı aldığını bildirmesinden sonra Ankara-Washington hattında ilk temas gerçekleşti. Kararın ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ilk diplomatik görüşmesinde gündem Gazze'deydi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, önceki gün İsrail'in Türkiye'nin Gazze'ye havadan yardım ulaştırma talebini reddettiğini, bu doğrultuda da Ankara'nın İsrail'e karşı yeni tedbirler uygulama kararı aldığını bildirdi. 

Diplomatik kaynaklara göre, Fidan bu karardan iki gün sonra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ilk diplomatik görüşmesini yaptı. Blinken ile Fidan'ın telefonda görüşmesinde Gazze'deki insani kriz ve bölgesel güvenlikle ilgili konular ele alındı.

"İsrail, Gazze'ye paraşütle yardım ulaştırmamıza izin vermedi" demişti

Önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ürdün üzerinden Gazze'ye havadan paraşütlerle yardım ulaştırmak istediğini Ürdün yönetimine bildirdiğini söyleyen Fidan, Ürdünlü yetkililerin de bu tavsiyeye sıcak baktığını, ancak İsrail'in havadan yardım ulaştırma girişimine izin vermediğini bildirmişti.

Türkiye'nin bu doğrultuda İsrail'e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı kararlaştırdığını bildiren Fidan, "İsrail'in açlıkla boğuşan Gazzelilere yardım ulaştırmamızı engellemesinin hiçbir bahanesi olamaz. İsrail'e yönelik bir dizi tedbir almayı kararlaştırdık. Gecikmeksizin adım adım hayata geçirilecek. İsrail ateşkes ilan edene kadar bu tedbirlerimiz devam edecektir" demişti.

Erdoğan: Tedbirlere devam

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, da bugün yaptığı açıklamada, "İsrail'e yönelik tedbirlerimizi, BM Güvenlik Konseyi ile Uluslararası Adalet Divanı kararları uygulanıncaya, Gazze'ye kesintisiz, engelsiz ve yeterli miktarda insani yardım ulaştırılıncaya kadar devam ettireceğiz" dedi.

TIKLAYIN - Dışişleri Bakanı Fidan: İsrail, Gazze'ye paraşütle yardım ulaştırmamıza izin vermedi; yeni tedbirler uygulayacağız

TIKLAYIN - Erdoğan, "Sandıktaki mesajı en ince detayına kadar inceliyoruz" dedi, 'İsrail'le ticaret'e cevap verdi: İstismarcılar görmese de mazlumlar çok iyi görüyor